Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänsterpartiets ledning har uppmanat en förtroendevald att polisanmäla en tidigare företrädare för misstänkt sexuellt ofredande. Arkivbild.

Sextrakasseri inom V polisanmält

Partiledningen i Vänsterpartiet har uppmanat en förtroendevald att polisanmäla en tidigare företrädare för misstänkt sexuellt ofredande. Men förundersökningen har redan lagts ned.

Den biträdande partisekreteraren Hanna Gedin har inte velat säga var eller när, bara att det är "i närtid" på ett av partiets arrangemang.

- Det rör en specifik händelse, vid ett tillfälle. Det kan vara något som faller inom ramen för sexuellt ofredande, säger Gedin till TT.

Enligt uppgift från polisen i Malmö har en anmälan lämnats in under måndagen som gäller händelser på en fest den 30 september under Vänsterdagarna – när partiet samlade partiledning, rikspolitiker och kommun- och landstingspolitiker från hela landet för seminarier och debatt. Det hela beskrevs som ett avstamp inför nästa års valrörelse.

Undersökningen nedlagd

Kvinnan som drabbades talade om det för V-ledningen som har kontaktat den anklagade och bett honom att tills vidare hålla sig borta från V:s evenemang. Enligt kvinnan har mannen trakasserat henne genom "kroppsberöring", sms och genom att säga saker till henne som upplevts som kränkningar. V-ledningen uppger att saken nu är polisanmäld, något som partiet bekräftar att kvinnan har gjort på partiets uppmaning.

Anmälan kom in till polisen på måndagseftermiddagen. Ett dygn senare har förundersökningen lagts ned.

- Den förundersökningen är nedlagd med motiveringen att det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Det innebär att vi inte arbetar vidare i den här utredningen, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö, till Expressen.

Att anmälan är nedlagd innebär inte att den inte kan öppnas igen.

Inga fler detaljer

Hanna Gedin vill inte ge mer specifika detaljer om var eller när det skedde eller vilken nivå i partiet det rör sig om. Hon säger bara att mannen som anklagas är en tidigare förtroendevald som haft viktiga uppdrag för partiet.

- Vi tar allvarligt på sexuella trakasserier, oavsett nivå, säger Gedin och tillägger att hon av respekt för den drabbade inte vill gå in på detaljer.

Hon vill inte heller säga något om hur den som anklagats reagerat. Om han till exempel försvarat sig, bett om ursäkt eller anser sig utsatt för beskyllningar utan grund.