Sex seniorer om att få dos 1 av vaccin mot corona

13 000 döda, politiska storbråk, vaccinbrist och ensamhet. Coronapandemin har onekligen fört med sig sin beskärda del av svarta rubriker. Men det finns förstås ljusglimtar i mörkret. GP har besökt en vårdcentral och träffat glada 80-plussare som just fått sin första dos vaccin.

ANNONS
LocationGöteborg||

Det är ett väloljat vaccineringsmaskineri som tar emot i Närhälsans lokaler på Kungshöjd. Kanslisten Gelmy Bellot står innanför dörren, ger patienten ett munskydd och prickar av på lista. Vaccinmottagare slår sig ner till vänster, andra patienter till höger. Totalt ska 30 personer få sin första dos mot covid-19 i dag.

En av dem är 83-åriga Eva Vallmark. Precis som alla andra är det med glädje hon tar sin spruta.

– Detta är ju början på slutet, säger hon.

Sprutorna som ges i dag tillhör vårdcentralens andra leverans covidvaccin och sjuksköterskan Jane Addison börjar få rutin på hanteringen. När hon berättar om sina patienter återkommer orden glädje, tacksamhet, frihet – och ”äntligen!”.

ANNONS

– En kvinna sa att hon fick sin bästa 90-årspresent, säger Jane Addison.

LÄS MER:Experterna ger svar om tio myter kring coronavaccin

LÄS MER:Då kan man krama barnbarnen med de olika coronavaccinen

LÄS MER:Strömstad är redo för större vaccinleveranser

Vill inte klaga på coronaåret

Gelmy Bellot möts också av glada reaktioner när hon ringer upp och erbjuder tider för vaccination.

– Alla är väldigt taggade. Och de gör sig tillgängliga, säger hon.

Och det kan man ju förstå. Även om coronapandemin slår brett har den påverkat de årsrika medborgarna mest. 70-plussare fick tidigt särskilda restriktioner och drygt 90 procent av de avlidna tillhör samma ålderskategori. Flera av de GP träffar den här dagen är dock noggranna med att inte klaga, trots att deras liv begränsats.

– Det är inget som har varit så betungande eller besvärligt, det kan jag faktiskt inte säga, säger 82-årige Arne Svensson.

83-åriga Ullabritt Bäckman har som många andra bara träffat sina barn och barnbarn via telefon eller Skype.

– Men det har gått bra ändå. Det är som det är, konstaterar hon.

Längtar efter tennisplanen

På vårdcentralen är förhoppningen att dagens vaccinpatienter kan få sin andra spruta efter påsk. På frågan om livet som fullvaccinerad svarar de flesta seniorerna försiktigt, men nog finns det saker som hägrar.

83-åriga Shona Söfteland längtar efter att kunna spela tennis igen.

– Nu går jag långa promenader i stället, och det är ju väldigt tråkigt!

ANNONS

Även om Claes De Neergard ser fram emot att vara skyddad mot covid-19 är det något annat som ligger honom närmast hjärtat.

– Min hustru ligger inlagd på Östra sedan ett par veckor tillbaka. När hon kommer hem, vilket jag hoppas är snart, så måste jag vara vaccinerad för att kunna ta hand om henne.

LÄS MER:1177 varnar för vaccinbedragare

LÄS MER:Tiotusentals doser coronavaccin på väg till 85+ i Västra Götaland

ANNONS