Kursledaren Christina Frostegren ger instruktioner till Inger Wisenfelt och Olle Berg.
Kursledaren Christina Frostegren ger instruktioner till Inger Wisenfelt och Olle Berg.

Seniorerna trappar upp surfandet

Svenska folket mobilsurfar mer och mer – och just nu gäller det framför allt seniorerna. Surfandet bland personer över 70 år ökar dubbelt så mycket som bland unga, visar en ny undersökning.

ANNONS
|

Det är de allra äldsta mobilanvändarna som trappar upp sitt surfande mest.

70-plussarna gör av med 63 procent mer mobildata än tidigare, visar statistik från telekomföretaget Telenor.

- Det är fantastiskt när människor som är rädda för det här blir orädda, säger Hjördis Kärn Balk, 76.

Hon är en av deltagarna i organisationen Seniornets mobilsurfarkurs på Södermalm i Stockholm. Äldre personer lär varandra att manövrera tekniken.

Under lektionen lär de sig att koppla upp sig mot nätet på olika sätt. Sedan får de veta hur man använder telefon och surfplatta ihop. Det är steget efter nybörjarkursen.

ANNONS

- Det är viktigt att prova sig fram och inte tro att saker går sönder så fort man använder dem, säger Hjördis Kärn Balk.

Hennes mobildata går åt till sociala medier, spel, musik, med mera.

- Och så har jag 17 barnbarn som jag lättare håller kontakten med.

"Startar på låg datanivå"

Seniorerna visar upp ett helt nytt beteende, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor:

- Många har insett fördelarna när det gäller att kommunicera på distans, med videosamtal, Facebook och Instagram, för att hålla kontakt med släkt och vänner. I synnerhet om man av olika skäl har svårare att förflytta sig fysiskt.

Flera studier visar att äldre blir allt bättre på att ta till sig den nya tekniken, allt snabbare.

ANNONS

Telenors siffror visar hur mycket mobildata deras kunder gör av med – det vill säga hur mycket trafik som går mellan telefonen och nätet.

- Man ska ha i minnet att de äldre är en kategori som startar på en relativt låg nivå, säger Tobias Olsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, som forskat i äldre personers teknikvanor.

Om man till exempel bara surfade för någon enstaka gigabyte i månaden tidigare utgör en ökning på 63 procent inte så mycket, poängterar han.

Statistiken kan också läsas mot bakgrund av flera stora förändringar för branschen.

Många fortfarande utanför

Mobildata har blivit billigare, extraavgifterna för surfande inom EU har slopats och de stora telekombolagen fortsätter att bygga ut sina nät – surfandet ökar nästan dubbelt så snabbt på den norrländska glesbygden som i storstäderna.

En forskningsenkät som Tobias Olsson och hans kollegor genomfört visar dock att 400 000 äldre svenskar saknar teknik för att koppla upp sig.

- Det finns definitivt fortfarande grupper som inte surfar över huvud taget, oavsett prisbilder från ett år till ett annat, säger Olsson, som menar att dessa personer stängs ute från samhället.

ANNONS

"Det är en nödvändighet"

- Jag har dragit konsekvenserna av det och försöker lära mig mer, säger kursdeltagaren Olle Berg, 76, som vill bli bättre på att använda både telefonen och surfplattan.

Hur tömmer man till exempel mejlkorgen när den är full? Det är många små hinder på vägen.

- Att lära sig det här är en nödvändighet för att kunna leva i dagens samhälle. Och det visar sig att man behöver kunna ännu mer än vad man trodde.

TT
Fakta: Surfande i olika åldrar

Telenor har analyserat datatrafik från över en miljon svenska kunder under perioden juli 2016–juli 2017. Ökningen är per capita.

Åldersgrupper:

70+ +63 procent

61-70 +45

51-60 +35

41-50 +33

31-40 +32

18-30 +33

Fakta: Kommunerna som surfar mest

Malung-Sälen

Härjedalen

Torsby

Ekerö

Ronneby

Norrtälje

Ockelbo

Ljusdal

Arvika

Lidingö

ANNONS