Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1177 vaccinatio covid-19
1177 vaccinatio covid-19

Segt och svårt att få tider när 18-åringar får boka vaccinering

Trycket på 1177.se blev högt under onsdagsmorgonen, när alla vuxna kunde börja boka tid för covid-19-vaccinering i Västra Götaland. Problemen kan finnas kvar i flera dagar tror Madeleine Stark, enhetschef på Västra Götalandsregionen. – Jag anser att vi har gjort alla förberedelser vi har behövt göra, säger hon.

På onsdagen sänkte Västra Götalandsregionen åldersgränsen vid vaccinbokningen till 18 år, från att endast riskgrupper samt 40-plussare kunnat boka fram tills nu.

Det ledde till ett högt tryck på bokningssidorna. Flera av vaccinatörerna lägger upp sina tider via 1177.se som märkte av ett extremt tryck från klockan åtta, då man ändrade sin åldersgräns.

– Det är väldigt många besök, över 40 000 första halvtimmen. Vi har en dialog med Inera om fortsatta åtgärder, sade Madeleine Stark, enhetschef på Vårdens digitalisering i Västra Götalandsregionen.

1177.se trög – tiderna slut snabbt

Inera är det bolag som bland annat har hand om kapaciteten för 1177.se.

– De många besöken gör sidan trög men det är också många som har kommit in och bokat. Tiderna tar slut i rasande tempo.

Senare under dagen kunde Madeleine Stark konstatera att belastningen fortsatt var hög. Regionens bokningssida hade strax efter lunch haft 900 000 sidvisningar och 222 000 unika besökare.

– Det är lite det vi förutsåg, att systemet skulle gå lite trögare. Vi har gjort en del justeringar, och bland annat några tekniska justeringar i dialog med Inera, som vi tror ska underlätta så att systemet går lite snabbare, säger hon.

Du säger att ni förutsåg det här, hade ni alltså räknat med detta?

– Vi hade räknat med att det skulle bli ett högt tryck, och med en väldigt hög belastning ökar risken att det påverkar systemet.

Hade ni inte kunnat förebygga det?

– Vi har förberett så mycket vi haft möjlighet att förbereda. Jag vill poängtera att sidan fungerar, men ibland står det och snurrar och det är just för att det blir ett så pass högt tryck.

Hade ni inte kunnat förbereda med större kapacitet?

– Jag anser att vi har gjort alla förberedelser vi har behövt göra. Sedan vet man aldrig förrän man väl släpper på hur det blir och vilka åtgärder man behöver ta till utifrån den uppkomna situationen.

Högt tryck på 1177 i flera dagar

Andra delar av 1177.se än själva vaccinbokningen kan också påverkas av det höga trycket. Bland annat har GP fått rapporter om personer som inte kommit åt journaler eller andra E-tjänster.

– Den höga belastningen kan tyvärr medföra att det blir vissa störningar i form av tröghet generellt, säger Madeleine Stark och fortsätter:

– Jag tror man ska förvänta sig att det kommer vara lite trögt de närmaste dagarna, i och med att det fortsatt är ett så högt tryck. Jag förstår att det är frustrerande och vi jobbar stenhårt på att det ska bli så smidigt som möjligt.

För boende i Strömstad och Tanum är det i skrivande stund (onsdag förmiddag) dock lätt att gå in och boka tider för vaccination på Tanum shoppingcenter. Bokningssidan är stoppacovid.nu. För närvarande finns det tider att boka i nästa vecka, men även de tiderna tar slut fort.