Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet ryckte in (arkivbild). Bild: Arkiv
Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet ryckte in (arkivbild). Bild: Arkiv

Seglare räddad efter sjödrama

En seglare har räddats upp från havet efter att hans båt förlist i Bohuslän. Mannen slog själv larm om händelsen genom att ringa SOS från vattnet.
– En fritidsbåt var först på plats och kunde plocka upp honom. Det var väldigt bra att han hade flytväst och ett vattentätt fodral till sin telefon, säger Mikael Bergström på Sjö-och flygräddningscentralens ledningscentral.

Larmet om händelsen ringdes själv in av mannen efter att hans båt förlist mellan Stora Dyrön och Åstol söder om Tjörn i Bohuslän.

Sjö- och flygräddningscentralen uppger att det larmades ut en räddningshelikopter, och flera båtar från Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet i sökandet efter mannen.

– Det är en person vars båt som har sjunkit. Han har flytväst och ligger i vattnet och pratar i sin telefon som har ett vattentätt fodral, berättade Mikael Bergström under sökandet.

Enligt kustbevakningen är det en segelbåt som har förlist.

Räddad av segelbåt

Vid 14.30-tiden meddelade Mikael Bergström på Sjö-och flygräddningscentralens ledningscentral att seglaren hade räddats upp ur vattnet.

– Det var faktiskt en fritidsbåt som var först på plats och som hade hört anropet på VHF-radion.

Enligt SMHI blåser det vid 14-tiden då larmet ringdes in medelvindar på nio meter per sekund vid Stora Dyrön. I vindbyarna blåste det samtidigt det upp till 15 meter per sekund.

Läget för seglaren verkade efter att han räddades upp i fritidsbåten vara stabilt enligt Mikael Bergström. En ambulans larmades ändå ut till området i fall den drabbade mannen skulle ha blivit kraftigt nedkyld under tiden han befann sig i havet.