Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här ser de ut, de nya vägmärkena som införs den 1 december: Husbilsplats, varning för olycka respektive restaurang som är öppen dygnet runt.

Se upp – ny skylt varnar för olycka

Den är svår att missförstå, Transportstyrelsens nya skylt som varnar för att en olycka skett. I den gula triangeln med röd bård ligger en svart bil som uppenbarligen kört omkull och lagt sig på sidan.

"Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska", säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

- Det är ytterligare ett verktyg för att kunna förvarna om olika situationer, säger Niclas Nilsson till TT.

- Den är framför allt tänkt att användas i de variabla meddelandetavlor som finns i de större städerna. Då kan man tala om att den här förseningen eller vad det är beror på en olycka, precis som man i dag kan tala om att det är ett vägarbete eller slirig vägbana.

Vägmärket "varning för olycka" kan tas i bruk från den 1 december i och med att ändringen i vägmärkesförordningen träder i kraft.

- Sedan kan den också användas av till exempel räddningstjänsten på det sätt man finner lämpligt, säger Niclas Nilsson.

Dessutom införs en skylt som visar uppställningsplats för husbilar. I dag finns det bara skyltar som berättar om camping- eller husvagnsplatser.

Utöver dessa kommer också en skylt som avslöjar att en restaurang håller öppet dygnet runt.