Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sverigedemokraternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor Per Ramhorn.

SD vill bli vårdparti – får nobben om samtal

Sverigedemokraterna vill bli "det nya sjukvårdspartiet" och bjuder in till samtal om att knäcka köer. Men regeringen är inte intresserad av inviten. Även Centerledaren Annie Lööf är synnerligen kallsinnig.

- Det är ju inte kring Jimmie Åkessons bord man ska sitta om man ska lösa de praktiska problemen för sjukvården. Det handlar i stället om att byta regering nästa år, att byta ut Stefan Löfven och få en Alliansregering på plats så att vi återigen kan skapa en jämlik vård, säger Lööf till TT.

I sitt tal på SD:s landsdagar lanserade SD-ledaren Jimmie Åkesson förslag om att inrätta en samordningskommission för sjukvården. Han vill också ha samtal i riksdagen, över blockgränserna.

- Jag gör ett försök och i ett första steg kommer jag att bjuda in samtliga partiledare och partiernas talespersoner i sjukvårdsfrågor till samtal om det akuta läget, sade Åkesson.

Han tror att det går att göra snabba åtgärder, till exempel genom att skjuta till pengar till landstingen.

Även regeringen nobbar

Men att sätta sig i några samtal med Åkesson är helt uteslutet, enligt Lööf.

- Centerpartiet förhandlar inte och samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Också regeringen ger kalla handen.

"Man ska akta sig för politiker som har enkla svar på komplexa problem, vi har inget intresse av och kommer inte att förhandla sjukvårdsfrågor med SD", skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Hon hävdar att SD inte förstår vårdens problem eller finansiering.

"Ny sjukvårdsreform"

På landsdagarna antog SD ett inriktningsprogram för sjukvårdspolitiken.

- Vi vill ha en helt ny sjukvårdsreform, säger partiets vårdpolitiske talesperson Per Ramhorn till TT.

Reformen är tungt inspirerad av en omläggning i Danmark för tio år sedan. SD hävdar att vägen till kortare köer, mer tillgänglig vård och nöjdare personal och patienter bland annat går via en garanti för vård inom 30 dagar, jämfört med dagens 90. Vid allvarlig sjukdom ska garantin vara 14 dagar. Mer statlig styrning och samordning ska också bidra till att ta bort vårdköerna.

Säkra vård utomlands

Partistyrelsen vill på sikt avskaffa landstingen, även om det ska utredas först. Som andra partier pekar SD på att skillnaderna i väntetid för vård kan stora mellan olika landsting, vilket inte är rimligt.

Om en allvarligt sjuk patient inte kan få vård inom medicinskt rimlig tid ska vårdavtal med andra länder säkra att personen får vård utomlands, utan att denne själv ska behöva ordna med det.

Inriktningsprogrammet ska vara basen för SD:s vilja att ta plats som ett vårdparti inför valet nästa höst.

När landsdagarna behandlade motionerna om vård och omsorg togs också alkoholpolitiken upp. Efter förslag från partistyrelsen biföll ombuden en skrivning om att verka för mer flexibla öppettider på Systembolaget.