Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mattias Karlsson, gruppledare för partiets riksdagsgrupp (SD), talar på Sverigesdemokraternas landsdagar.

SD: "Vi har rätt att vara arga"

Sverigedemokraterna anklagar Socialdemokraterna och Moderaterna för att ha förstört och splittrat Sverige. Samtidigt hoppas partiet på politiskt samarbete.

I en video som visades på SD:s landsdagar i Norrköping gav SD sin syn på tillståndet i Sverige som partiet anser framkallats av "massinvandringen".

- Det är ni socialdemokrater, ni moderater, ni i svenska medier som fortsätter skapa stora problem för vårt land, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson i filmen.

Han liknade gänguppgörelser med inbördeskrig och nämnde brinnande bilar, vårdpersonal som misshandlas, vänner och familjemedlemmar som dör i vårdköer, poliser som beskjuts och kvinnor som gruppvåldtas.

"Rätt att vara arga"

SD-ledaren anklagade i videon också S och M för att terrordåd begåtts i Sverige.

- Folk har mördats och kommer att fortsätta att mördas till följd av er politik.

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson sade i sitt tal efter videon.

- Vi har rätt att vara arga.

Trots den hårda attacken hoppas SD på samarbete med andra partier, framförallt Moderaterna, efter valet. Karlsson tycker inte att det är motsägelsefullt.

- Vi kommer att behöva samarbeta med andra, men det betyder inte att vi ska sluta prata om alla misstag som begåtts, säger han till TT.

- Samtidigt måste man också vara framåtblickande och i den diskussionen måste man vara pragmatisk och kompromissinriktad.

Mer pragmatisk

Karlsson förnekar att han skulle vara orolig för att M ska fortsätta att ta tillbaka väljare från SD.

- Jag är orolig för att man vilseleder väljarna att tro att omläggningen av migrationspolitiken är mer drastisk än vad den faktiskt är, säger Karlsson.

Landsdagarna antog på fredagen ett migrationspolitiskt och ett kriminalpolitiskt inriktningsprogram. Det innebar i stort bara en bekräftelse av de förslag som SD redan lagt fram i riksdagen.

Det fanns ombud som oroades över att SD:s politik inte är tillräckligt skarp.

- Vi måste kontra Moderaternas hårdare kriminalpolitik och vi måste göra det nu, sade Björn Tidland, ombud från Göteborg.

Program antogs

Enligt det migrationspolitiska programmet ska asyl bara beviljas om Sverige är närmast nåbara land. SD säger dock ja till ett begränsat antal kvotflyktingar. Invandring av kvalificerad arbetskraft som fyller ett kompetensbehov på svensk arbetsmarknad välkomnas. SD vill också höja kraven för medborgarskap.

Det fanns ombud som ville gå längre. En motion föreslog en utredning om att utrikes födda som "profiterar på samhället utan att bidra" ska kunna skickas "hem", oaktat om de fått medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd. Den fick dock inget stöd

I det kriminalpolitiska programmet vill SD bland annat öka polisens resurser och befogenheter i jakten på illegala invandrare. Det fanns en motion om att offentliganställda ska ha en plikt att anmäla till polisen om de får kännedom om en illegal invandrare. Inte heller den motionen fick stöd.

Det enda bakslaget för partistyrelsen var att ombuden med knapp marginal röstade igenom att partiet ska verka för det ska vara förbjudet att diskriminera personer på grund av politisk åskådning. Många sverigedemokrater anser att de diskrimineras för att de är just det.