Pavel Gamov, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är sjukskriven i minst tre veckor.
Pavel Gamov, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är sjukskriven i minst tre veckor.

SD-ledamots ryssresa ska synas av partiet

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Pavel Gamovs kritiserade uppdrag som valobservatör i Ryssland nyligen kan leda till att partiet ser över sina regler. Från socialdemokratiskt håll undrar man om Gamov hade klartecken från partiledningen.

ANNONS
|

- Nej, ledamöterna gör det på eget bevåg, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till TT.

Gamov har just blivit sjukskriven i tre veckor och säger till sajten Nyheter idag att han ska lämna in papper på det omgående och att det handlar om utmattningssyndrom.

Mattias Karlsson säger att han och Gamov ska ha ett ytterligare samtal om dennes resa när han kommer tillbaka. Gamov har tidigare sagt, till i medier i Uppland där han kommer ifrån, att han inget har att dölja. Karlsson uppger att ledamoten sagt till honom att han åkte på inbjudan av det som han uppfattade som en regimkritisk organisation.

ANNONS

- Det är möjligt att han gjorde en felbedömning där, säger Karlsson.

Dåligt omdöme?

Men han understryker att han inte vet om anklagelserna som kommit mot uppdraget och resan är riktiga i sak, om det finns problem eller om det handlar om att Gamov förts bakom ljuset eller haft dåligt omdöme.

- Det är aktuellt framgent att ta fram en tydligare policy om valobservatörsuppdrag och att det primärt bör ske inom OSSE och liknande för att inte hamna i knepiga situationer, säger Mattias Karlsson.

Socialdemokraternas nye gruppledare i riksdagen, den avgångne inrikesministern Anders Ygeman, är en av kritikerna. Det är också Kent Härstedt (S), chef för de svenska internationella valobservatörerna inom OSSE. Gamovs uppdrag och inbjudan har ifrågasatts eftersom det inte skedde i någon etablerad organisations regi och att det förekommer att sådana arrangemang görs för att en regim ska skaffa sig legitimitet för val.

ANNONS

- Det är anmärkningsvärt att en svensk riksdagsledamot lånar ut sig för att legitimera ryska val, säger Ygeman.

Inte sanktionerad

Enligt efterforskningar som Aftonbladet gjort har organisationen Gamov reste med sitt säte i Polen, men dess ordförande säger till tidningen att resa och hotell betalades av en organisation som har Kreml-kopplingar. Gamov själv har uppgett att han tackade ja till en inbjudan som riksdagsledamot och att den han fick hade gått ut till medlemmar i SD:s partigrupp i EU-parlamentet.

Enligt TT:s källor var resan till Moskva inte sanktionerad av partiet och ska ha väckt upprördhet i riksdagsgruppen.

TT

ANNONS