Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Carina Herrstedt, ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund.

SD-kvinnor: Metoo en ögonöppnare

Metoo-kampanjen beskrivs som en ögonöppnare av Carina Herrstedt, ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund.

Sverigedemokraterna brukar oftast hävda att sexuella ofredanden och våldtäkter i stort är ett problem som invandring har fört med sig, av män som har en skev kvinnosyn med sig.

TT: Har uppropen givit dig någon annan blid?

- Nej, det har det väl egentligen inte, i de här uppropen framkommer det ju inte vem eller vilka eller hur, det verkar bara vara alla. Jag har inte funderat i de banorna, säger Herrstedt.

På frågan om den gängse bilden som SD brukar ge om roten till problemen är förenklad svarar hon att det är möjligt.

Ta fram plan

SD-kvinnor vill att partiet ska ta fram en handlingsplan mot sexuella trakasserier så att alla i organisationen, i riksdagen, kommunföreningen eller landstingsbänken ska veta vad som ska göras om problem uppstår.

- Vi har inte större problem än andra, men vi är inte heller mer förskonade än andra, säger Herrstedt som lyfte Metoo som en positiv kraft i sitt tal på SD:s landsdagar.

Någon ström av vittnesmål om övergrepp eller trakasserier inom SD har dock inte följt i de övriga uppropens spår. SD var inte ens en del av uppropet för kvinnor i politiken, #imaktenskorridorer. Carina Herrstedt säger att hon inte ens visste att den fanns förrän den offentliggjordes.

För att öppna en kanal ska SD-kvinnor ordna en mejladress som kvinnor i organisationen kan söka stöd via och berätta om problemen.