Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sverigedemokraternas Paula Bieler föreslår ett tidsbegränsat stopp för återkallande av uppehållstillstånd för utländska arbetstagare på grund av mindre fel begågna av arbetsgivaren.

SD föreslår moratorium

SD föreslår ett tidsbegränsat stopp för reglerna som gör att utländska arbetstagare kan utvisas på grund av småmissar som arbetsgivaren gjort.

- Alla partier är överens om att så som lagen tolkas i dag så får det orimliga konsekvenser både för arbetstagaren och för företaget, säger Paula Bieler, Sverigedemokraternas ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Hon hoppas därför på att få stöd från de andra partierna för sitt kompromissförslag.

SD föreslår att regeringen inför ett moratorium för Migrationsverkets beslut om att återkalla uppehållstillstånd på grund av mindre missar från arbetsgivarens sida. Stoppet ska gälla tills nya lagförslag tagits fram. Dock senast till maj 2019.

Riksdagen ska på onsdag debattera ett lagförslag från regeringen om att Migrationsverket inte ska behöva återkalla uppehållstillstånd på grund av arbetsgivarens administrativa missar. Men det gäller bara fel som arbetsgivaren själv hunnit rätta innan Migrationsverket vidtagit åtgärder.

På senare tid har en rad fall uppmärksammats där högutbildade arbetskraftsinvandrare hotas av utvisning, trots att de själva inte begått något fel.

Det kan till exempel handla om att lönen vid någon tidpunkt framstår som lägre än vad som uppgetts i ansökan om arbetstillstånd på grund av att arbetsgivaren inte registrerat sjukfrånvaro rätt. Eller att en försäkring inte betalats i tid.

Det råder brett samförstånd om att regeringsförslaget är otillräckligt. Regeringen har också tillsatt en utredning för att även komma med förslag för fall när arbetsgivaren inte upptäckt felen själv.