Så slår coronaviruset mot Sverige

De senaste dagarna har antalet smittade av det nya coronaviruset stigit kraftigt. Smittskyddsarbetet går nu in i en ny fas, istället för att fokusera på att stoppa smittkedjor måste man nu prioritera riskgrupper och de som är svårast sjuka.

ANNONS
|

I både Västra Götalandsregionen och region Stockholm finns enligt Folkhälsomyndigheten tecken på samhällsspridning. I regionerna finns patienter där man inte kunnat slå fast hur personerna har smittats. Med anledning av detta har folkhälsomyndigheten höjt risken för allmän smittspridning till mycket hög.

– Vi har identifierat ett par fall där man inte säkert kan säga hur man fått smittan. Det är ett tecken på att vi inte vet hur omfattande spridningen är, berättade Folkhälsomyndighetens biträdande stadsepidemiolog Anders Wallensten under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

LÄS MER:Klart: Göteborgsvarvet ställs in

Gymkedjan stänger i hela norden

Regeringen beslutade under onsdagen att förbjuda sammankomster med fler än 500 människor. Till följd av det har flera aktörer ställt in evenemang. Göteborgsvarvet som skulle ha ägt rum 16 maj har ställts in och gymkedjan Sats har beslutat att stänga alla sina gym i hela norden.

ANNONS

– Vi vill hjälpa till att minska spridningen så mycket vi kan. Men vi kommer att hålla våra onlinetjänster och träningsappar uppe, det är fortfarande viktigt att hålla sig i form, säger Malin Selander, som är kommunikationschef i Norden för Sats.

På Sahlgrenska sjukhusets infektionsklinik vårdas personer som är sjuka i Covid-19.
På Sahlgrenska sjukhusets infektionsklinik vårdas personer som är sjuka i Covid-19. Bild: Robin Aron

LÄS MER:Sats stänger alla gym i två veckor

I flera länder, bland annat Norge, har skolor stängts för att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset. Rekommendationen för svenska skolor har dock inte ändrats. Under torsdagseftermiddagen träffar utbildningsminister Anna Ekström representanter för skolsektorn för att diskutera coronavirusets effekter.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu alla som har luftvägssymtom, även lindriga, att stanna hemma från skolan och jobbet. Detta gäller alltså även de som inte har varit utomlands eller haft nära kontakt med någon som bekräftats smittad av det nya coronaviruset.

ANNONS