Petra Lundh, riksåklagare, vill införa ett bötesbelopp om 2 000 kronor vid brott mot den nya pandemilagen.
Petra Lundh, riksåklagare, vill införa ett bötesbelopp om 2 000 kronor vid brott mot den nya pandemilagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Så mycket kan du få i böter vid ett pandemibrott

Riksåklagaren har föreslagit att brott mot den nya pandemilagen ska ge 2 000 kronor i böter i samband med ordningsbot som utfärdas av polisen.
– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig, säger riksåklagaren Petra Lundh.

ANNONS
|

Den nya pandemilagen som klubbades i förra veckan gör det nu möjligt för regeringen, och i vissa fall kommuner, att ta till med hårdhandskarna för att restriktioner ska efterlevas.

Det kan handla om till exempel förbud mot att röra sig på vissa offentliga platser, men även om hur många som får samlas på privata tillställningar, bland annat i festlokaler.

Förslag skickas ut

Med anledning av detta har Riksåklagaren föreslagit att brott mot den nya pandemilagen ska ge 2 000 kronor i böter i samband med ordningsbot som utfärdas av polisen.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls. Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel, säger riksåklagaren Petra Lundh i ett pressmeddelande.

ANNONS

Förslaget har skickats ut på remiss för insamling av synpunkter. Beslutet väntas fattas den 18 januari och då skulle de nya bötesbeloppen träda i kraft den 27 januari 2021.

ANNONS