På midsommar dricker vi i snitt 5,4 glas per person, enligt en ny undersökning. Firandets alkoholtraditioner har sina rötter i 1700-talets brännvinsbord.
På midsommar dricker vi i snitt 5,4 glas per person, enligt en ny undersökning. Firandets alkoholtraditioner har sina rötter i 1700-talets brännvinsbord. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Så mycket dricker vi på midsommar

Somriga drinkar, nubbe och öl – av alla våra svenska högtider är midsommar kanske den som har starkast alkoholtraditioner. Men varför har det blivit så, och hur mycket dricker vi egentligen på sommarens festligaste dag?

ANNONS

Midsommar förknippas med blomsterkransar, ringdans och ofta en nubbe eller fem. Att dricka alkohol har varit ett vanligt inslag i svenskt midsommarfirande sedan 1900-talet.

– Det svenska drickandet har länge varit förknippat med fester, helger och ledighet, säger Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum i Stockholm.

– I Industrisverige innebar midsommar början på en efterlängtad semester och förhoppningsvis lite välförtjänt sommarvärme. Många anledningar att fira alltså.

"Det svenska drickandet har länge varit förknippat med fester, helger och ledighet”, säger Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum i Stockholm.
"Det svenska drickandet har länge varit förknippat med fester, helger och ledighet”, säger Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum i Stockholm. Bild: Ulf Palm/TT

Sju av tio dricker på midsommar

Inför årets firande har företaget Viktväktarna låtit drygt tusen svenskar svara på en Sifo-undersökning om sin alkoholkonsumtion på midsommarafton. Sju av tio uppger att de kommer dricka någon form av alkohol. Snittet landar på 5,4 standardglas per person; 6,3 för män och 4,4 för kvinnor.

ANNONS

Den mest populära midsommardrycken är öl, vilket 45 procent uppger att de kommer dricka. Nästan lika många kommer dricka vin. Fyra av tio planerar att dricka brännvin eller vodka och 7 procent svarar att de inte kommer dricka alkohol alls.

17 procent uppger att de har druckit mer alkohol än vad de velat eller tänkt sig tidigare midsomrar. En knapp tiondel har drabbats av illamående i samband med drickande och 7 procent har fått minnesluckor.

Det är viktigt att reflektera över sitt drickande för att undvika att det går så långt, menar Magnus Jonsson från nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

– Tänk efter innan du börjar dricka – är det värt det över huvud taget eller går det att njuta av firandet i ett nyktert sammanhang?

Brännvinslandet Sverige

Eva Lenneman på Spritmuseum säger att traditionen med sill och nubbe har blivit ett slags signum för våra största svenska högtider.

– Det går tillbaka till brännvinsbordet som var mycket populärt redan på 1700-talet.

Kryddat brännvin användes länge i medicinskt syfte, men under 1700-talet började folk av högre klass dricka det också för njutnings skull. Till det åt man sill, ost smör och kallskuret kött. Man samlades innan middagen och drack ett par aptitsupar tillsammans med någon liten munsbit. Det här konceptet med brännvinsbord är unikt för Sverige.

ANNONS

Under 1800-talet utvecklades brännvinsbordet till smörgåsbordet, som var mer överdådigt. Det blev mycket populärt och serverades snart på restauranger över hela landet. Här antar snapsdrickandet den form vi känner igen idag.

Vid högtider som midsommar blir Sverige åter det brännvinsland det en gång var.
Vid högtider som midsommar blir Sverige åter det brännvinsland det en gång var. Bild: Hasse Holmberg / TT

Numera dricker vi framför allt öl och vin, men vid högtider blir Sverige åter det brännvinsland det en gång var. Nubbe och snapsvisor är än idag oumbärliga inslag på midsommarfesten för många.

Magnus Jonsson från IOGT-NTO tycker att alkoholtraditionerna kring högtider är ”lite förlegade”.

– Det är inte vår plats att riva upp gamla traditioner, men det är bra att vara medveten om vilka utmaningar som finns med att dricka mycket alkohol. Ingen annan dag har så många samtal till 112 som midsommarafton.

ANNONS