Iva covid-19 på Mölndals sjukhus när GP besökte coronavården
Uppåt 5400 människor riskerar att dö i covid-19 i Sverige, enligt beräkningen över ett värsta tänkbara utfall. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle på Iva, Mölndals sjukhus. Bild: Jenny Ingemarsson

Så många kan dö i covid-19 fram till juni – i värsta scenariot

Uppåt 1 250 invånare i Stockholm riskerar att dö i covid-19 under vintern och våren – och nästan 5 400 människor i hela landet. Det visar nya beräkningar över ett värsta tänkbara utfall.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Resultatet av beräkningarna är att nästan 1250 personer i Stockholm län riskerar att dö till följd av covid-19 under perioden.

Motsvarande siffra för hela Sverige landar på cirka 5400 invånare.

Uppåt 80 procent av dödsfallen i scenariot hade kunnat undvikas om fler vaccinerade sig, menar en av författarna bakom rapporten.

– Men sen en tid tillbaka har utvecklingen av vaccinationstäckningen i länet stannat av, säger Stefan Fors, docent i folkhälsovetenskap, i ett uttalande.

Bygger på att alla ovaccinerade smittas: ”Osannolikt”

Prognosen över detta scenario, vars siffror bygger på att samtliga ovaccinerade personer drabbas av covid-19 fram till juni 2022, släpptes i en rapport från Region Stockholm på torsdagsmorgonen.

ANNONS

Att alla ovaccinerade invånare skulle smittas innan sommaren är dock inte troligt, betonar man.

– Det är osannolikt. Samtidigt är det högst troligt att den som inte redan har haft infektionen eller är vaccinerad förr eller senare kommer att smittas. Därför är det så viktigt att räkna på den kvarstående risken för dödlighet, säger Stefan Fors i ett pressmeddelande.

Portugals vaccineringstakt betydligt högre

Man jämför Sveriges beräknade vaccinationstäckning i juni 2022 – 73 procent – med Portugals nuvarande. Drygt 87 procent av landets befolkning är redan nu fullvaccinerad.

I Stockholm är siffrorna lägre än det nationella snittet, och beräknas hamna på 65 procent i juni nästa år.

Just denna prognos är gjord utifrån ett scenario där vaccinationstäckningen fortskrider som den gjort hittills under pandemin.

ANNONS