Att sätta timers på inomhusbelysningen är ett sätt att skrämma bort tjuven. Arkivbild
Att sätta timers på inomhusbelysningen är ett sätt att skrämma bort tjuven. Arkivbild

Så försvårar du för inbrottstjuven

Hösten är lika med högsäsong för bostadsinbrott. Men det finns sätt att minska risken för att bli drabbad. Här listar vi några av de bästa råden:

ANNONS
|

Ordentliga lås:Se till att alla dörrar i huset har bra lås – inte bara entrédörren utan också terrassdörrar och liknande. Även fönstren bör ha bra lås.

Utomhusbelysning:Den som bor i villa eller radhus kan sätta upp utomhusbelysning med rörelsedetektorer som tänds då någon rör sig i närheten av huset.

Larm:Om man installerar ett larm kan det skrämma bort tjuven.

Timers: Sätt timers på inomhusbelysningen när du inte är hemma så att lamporna tänds då och då och det ser bebott ut.

Grannsamverkan: Säg till grannarna när du åker bort, så de håller lite koll. Kanske kan man be dem klippa gräset eller skotta snö, ta in post och tömma sopor i ditt kärl – allt för att det ska se ut som att någon är hemma.

ANNONS

Göran Landvall, polisens sakkunnige om bostadsinbrott, tipsar om att man ska tänka sig ett hästhoppshinder: Ju fler bommar du sätter dit, desto svårare är det att hoppa över. Likadant är det med möjligheten att begå inbrott. Fler åtgärder gör det jobbigare för tjuven.

- Det räcker inte att sätta upp ett larm eller ha grannsamverkan. Det är kombinationen som gör att det blir svårare för tjuven. Till slut blir hindret så högt att tjuven tycker det är för jobbigt, de är precis som alla andra bekväma av sig.

Tjuvarna är oftast ute efter smycken, kontanter och pass – sådant man kanske gömmer undan på samma plats. Själva inbrottet tar bara några minuter och sker oftast dagtid när det börjat skymma.

Lena Södersten, förbundsjurist och talesperson om villainbrott hos Villaägarnas riksförbund, tycker att man också ska se över utemiljön. Kolla så att det inte ligger stegar framme eller att buskar skymmer huset till fördel för den som försöker bryta sig in.

- Utmaningen är lite grann att ställa sig utanför huset och tänka lite som en tjuv. Var skulle jag gå in, var ser man mig inte? säger Lena Södersten.

ANNONS
TT
ANNONS