Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för S.
Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för S. Bild: Anna Tärnhuvud

S: Tankrabatt ska gynna glesbygdsbor

Socialdemokraterna föreslår en ”tankrabatt” som ska gynna den som har långt till kollektivtrafik och är beroende av bilen. Som mest skulle det ge 2 000 kronor. Totalt kostar det nästan 5 miljarder kronor, skriver TT.

ANNONS

Vid en pressträff i går, där partiets budgetmotion presenterades, lanserade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg en ny modell för att stödja bilister som får betala dyrt för bensin och diesel.

Stödet har glesbygdsprofil och ett inkomsttak på 50 000 kronor i månaden – den som tjänar mer än så får inget stöd alls. Stödet varierar mellan 400 och maximalt 2 000 kronor. Runt 900 00 glesbygdsbor beräknas komma upp i maxbeloppet, skriver TT.

Enligt Mikael Damberg är S-modellen mer träffsäker och inte lika dyr som det stöd som regeringen och Sverigedemokraterna har föreslagit. Högerpartiernas stöd kostar 6,7 miljarder men ger ändå inte mer än 14 öre billigare bensin per liter vid pump och 40 öre billigare dieselpris.

ANNONS

– Vi är övertygade om att det går att hitta ett mer träffsäkert system, säger Mikael Damberg.

Stödet är tänkt att gå till alla som äger en bil. Enligt Mikael Damberg kommer alla som kör runt 1500 mil om året att tjäna på S förslag jämfört med regeringens, förutom bilägare som bor nära storstäder.

– Inte en enda krona kommer att leda till att bensinbolagen ”skär emellan”. 100 procent ska gå till dem som behöver det, säger Mikael Damberg.

För att stärka barnfamiljers ekonomi föreslår S också höjt barnbidrag med 200 kronor i månaden under tre vintermånader.

ANNONS