S lägger skulden för förlorat val på motståndarna och männen

Socialdemokraterna gjorde sitt näst sämsta val någonsin och förlorade regeringsmakten. Enligt valanalysen är förklaringen motståndarnas vallöften.
– Alla visste att det var helt orealistiska vallöften som Moderaterna och Sverigedemokraterna presenterade, säger Tobias Baudin, partisekreterare (S).

ANNONS

Kort efter valet tillsatte Socialdemokraterna en grupp som skulle analysera varför det gick som det gick i valet. Partiet växte till 30,3 procent, den första framgången i ett val på många år, men tappade samtidigt regeringsmakten.

På fredagen presenterades slutsatserna av partisekreteraren Tobias Baudin samt Ida Karkkiainen och Leif Jakobsson, som tillsammans ansvarat för arbetet.

Enligt S ligger en stor förklaring i den löften som de politiska motståndarna gav i valrörelsens slutskede. Det handlar framför allt om plånbokslöften om elstöd och sänkta bensin- och dieselpriser. Enligt S var löftena orealistiska.

– Vi mötte något som vi inte riktigt kunde matcha, det var orealistiska vallöften från våra motståndare rakt upp och ned, säger Leif Jakobsson.

ANNONS

– Vi försökte påtala att det där kommer aldrig att ske, men i valrörelsen fick det spridning och alldeles uppenbart har människor trott på det.

Efter valet har regeringsunderlaget även fått kritik för att elstödet dröjt och att sänkningen på bensin och diesel blivit betydligt lägre än förväntat.

Ulf Kristersson (M), Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) styr landet och samarbetar inom ramen för Tidöavtalet. Enligt S levererade de orealistiska löften i valrörelsen.
Ulf Kristersson (M), Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) styr landet och samarbetar inom ramen för Tidöavtalet. Enligt S levererade de orealistiska löften i valrörelsen. Bild: Anna Tärnhuvud

Socialdemokraterna menar också att det framför allt är en grupp man har problem att nå – män. Trenden att män röstar konservativt och kvinnor progressivt är allra tydligast bland de yngsta väljarna, enligt valanalysgruppen.

– Vårt riktigt stora problem är unga män, säger Leif Jakobsson.

Ida Karkiainen menar att S har flera läxor att göra framåt. Det handlar dels om att bli bättre på att nå ut till väljare, prata med dem på nätet och att ha mer kända politiker.

Men S måste också ta unga väljare på större allvar, enligt Karkiainen.

– Vi måste utveckla en politik som attraherar unga. Många har försökt göra en poäng av att unga väljare vanns på Tiktok, men vi tror inte att det är så enkelt, säger hon.

Enligt S valanalys handlar det i stället om brist på svar på ungas problem, som bostadsbrist och svårigheter på arbetsmarknaden.

Samtidigt konstaterar valanalysgruppen att S måste bli bättre på att konkretisera sina politiska förslag. Det går inte att bara säga att man ska vända på varje sten, man måste också berätta hur det ska ske för att väljarna ska ta till sig det.

ANNONS
Magdalena Andersson höll sommartal i Göteborg. Hon hade stort förtroende bland väljarna men S budskap räckte inte mot motståndarnas plånbokslöften, enligt valanalysen.
Magdalena Andersson höll sommartal i Göteborg. Hon hade stort förtroende bland väljarna men S budskap räckte inte mot motståndarnas plånbokslöften, enligt valanalysen. Bild: Paul Wennerholm

Bröt negativ trend

Gruppen konstaterar också att det fanns saker som gick bra. S gick framåt med drygt två procent och bröt därmed en mångårig negativ trend. De nya väljarna har kommit från olika håll, däribland välutbildade personer i stora städer. Fler LO-väljare la dessutom sin röst på S jämfört med förra valet, även om antalet arbetare totalt gick ner. Stödet för partiledaren Magdalena Andersson har varit starkt.

Partisekreteraren Tobias Baudin konstaterar att S är största parti i 211 av landets 290 kommuner och gick framåt i 16 av 21 regioner.

– Vi är som parti större än hela Sveriges regering tillsammans, men samtidigt är vi så klart inte nöjda för vi förlorade regeringsmakten. Det är jäkligt bittert.

ANNONS