Magdalena Andersson utanför riksdagen i Stockholm.
Magdalena Andersson utanför riksdagen i Stockholm. Bild: Anna Tärnhuvud

S i Fyrbodal vill ha Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är storfavorit till att bli nästa partiledare för Socialdemokraterna efter att ha fått flera nomineringar från partiets olika distrikt. På måndagen meddelade även Socialdemokraterna i Fyrbodal att man vill se finansministern som Stefan Löfvens efterträdare.

ANNONS
|

I augusti meddelade statsminister Stefan Löfven (S) plötsligt att han inte ställer upp för omval som statsminister, och att han planerar att avgå från partiledarposten i höst. Sedan dess har teorierna gått varma om vem som ska efterträda honom som partiledare för Sveriges största parti.

Många har spekulerat i att valet kommer falla på den nuvarande finansministern Magdalena Andersson. Under de senaste dagarna hennes chanser ökat lavinartat efter att flera tunga distrikt inom partiet har meddelat sitt stöd för henne.

Nu ställer sig även Socialdemokraterna Fyrbodal bakom finansministern.

– Jag har suttit i riksdagen i sju år och har sett hur Magdalena Andersson agerar i sin roll som finansminister, i riksdagsgrupperna, debatter och tal i Almedalen. Hon har en oerhört bred kompetens och skulle vara stark och trygg i den rollen, säger Paula Holmqvist, distriktsordförande Fyrbodal.

ANNONS

Finansministern vill inte uttala sig

Valberedningen har bett distrikten att lämna in sina förslag senast den 1 oktober.

Valet av den nya partiledaren sker på S-kongressen som äger rum den 3-7 november i Göteborg, då Stefan Löfven avgår. Omgående därefter avser Löfven gå till talmannen för att begära att bli entledigad som statsminister.

Magdalena Andersson har själv varit fåordig om valprocessen.

– Jag har inget mer att säga, processen har sin gång, jag jobbar med budgeten, säger finansministern till TT i samband med en pressträff om satsningar mot välfärdsbrott på måndagen.

Sedan tidigare står det även klart att S-distriktet Värmland, Halland, Skaraborg och Skåne står bakom att Magdalena Andersson blir ny partiordförande.

ANNONS