Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Arkivbild.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Arkivbild.

S får mothugg av Fridolin om friskolor

Socialdemokraterna kallar Liberalernas beslut om att förbjuda nyetablering av religiösa friskolor för "en halvmesyr".

ANNONS
|

Anna Ekström (S), gymnasie- kunskapslyftminister, välkomnar Liberalernas beslut, men tycker samtidigt inte att det går långt nog.

- Det är positivt att Liberalerna närmar sig Socialdemokraternas ståndpunkt, men det är synd att man inte går hela vägen. Nu säger man nej till nya skolor, men ja till gamla, säger hon.

"Märkligt av L"

Socialdemokraternas partikongress tog i april beslutet att skolor ska vara helt fria från religiösa inslag. Fokus i skolan ska vara kunskap och bildning, inte religionsutövning, enligt Ekström. Men hon vill inte svara utifrån vad regeringen tycker i frågan utan som företrädare för S.

ANNONS

Att Ekström kallar beslutet "en halvmesyr" bemöter Liberalernas partiledare Jan Björklund med att S-beslutet är en "nollmesyr".

- De gör ju ingenting, säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin tycker även han att Liberalerna har en konstig hållning som väljer att förbjuda nyetablering men ha gamla skolor kvar.

- Det är märkligt att Liberalerna inte riktigt gör ett val. Det här är den linje man gick till val på 2006.

"S får stå för sin linje"

TT: Men vad är då regeringens hållning i den här frågan, ska alla religiösa friskolor förbjudas?

- Nej, regeringen är tydlig med att de internationella förpliktelser vi har ska Sverige följa. När vi granskar hur lagstiftning kan utformas framåt så ska det vara i enlighet med internationella förpliktelser som gör en hård dragning om vilka organisationer som får driva skolor eller inte, säger Gustav Fridolin.

ANNONS

TT: Socialdemokraternas Anna Ekström kallar Liberalernas beslut en "halvmesyr"?

- Socialdemokraterna får stå för sin partilinje. Regeringen kommer i varje steg vi tar förhålla oss till de internationella regleringar som finns, och när vi tillsätter en utredning så handlar det att ta fram regler inom de möjligheter som internationella regleringarna ger, säger Gustav Fridolin.

TT
ANNONS