Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Myndigheterna tar nu fram information om coronastrategin för utländska turister. Bild: Anders Ylander
Myndigheterna tar nu fram information om coronastrategin för utländska turister. Bild: Anders Ylander

Så ska myndigheterna få utländska turister att förstå restriktionerna

Den mjuka svenska linjen i kampen mot coronaviruset kan ha fått utländska turister att det är fritt fram att bete sig hursomhelst i Sverige. Det oroar folk och därför kommer myndigheterna att gå ut med en bred informationskampanj riktad till gruppen inför sommaren.

Att den svenska strategin för att bekämpa coronaviruset skiljer sig en del från hur man agerat i andra länder är vid det här laget väl känt, både i Sverige och utomlands.

Men det finns en osäkerhet kring om den bild som sprids i andra länder verkligen överensstämmer med hur det verkligen ser ut.

Har fått signaler

Inför sommarens turistsäsong har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fått signaler från svenskar som uttrycker sin oro över sommaren. Folk som hört av sig till myndigheten befarar att den bild av den svenska strategin som spridits i utlandet gör att många turister kommer att kommit hit i tron allt allt är som vanligt och att allt är tillåtet.

Svante Werger, MSB, säger att myndigheten jobbar med att ta fram riktad information till utländska turister om vad som gäller i Sverige under coronakrisen. Bild: Pontus Lundahl/TT
Svante Werger, MSB, säger att myndigheten jobbar med att ta fram riktad information till utländska turister om vad som gäller i Sverige under coronakrisen. Bild: Pontus Lundahl/TT

– Vi får den typen av signaler från folk som är oroliga för att utländska turister tror att det är helt fritt fram, att det inte finns några restriktioner eller rekommendationer, och att man kan bete sig precis som vanligt, säger Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB.

Viktigt att nå gruppen

– Om den uppfattningen är korrekt eller inte låter jag vara osagt, men vi tar ändå till oss att det är viktigt att vi säkerställer att vi når den här målgruppen, säger han.

Därför har MSB redan nu lagt upp information till utländska besökare på ett flertal språk på den egna sajten krisinformation.se. Men en betydligt bredare satsning är på gång.

– Vi försöker hitta så många kanaler som möjligt, så att det blir en naturlig del av deras planering inför en resa till Sverige, och när de är här, att ta del av den information som finns.

Information i sociala medier

Svante Werger berättar att myndigheten har inlett ett samarbete med Visit Sweden, som har kanaler som når långt ut i turistnäringen. I nästa steg planerar man för att ha riktad information på sociala medier och att det ska finnas information på olika språk vid de platser där turister tar sig in i landet, som flygplatser och hamnar.

– Det ska finnas på plats åtminstone under midsommarveckan, säger Svante Werger.

Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Rasmus Kristensen och Emelie Ivansson, Malmö

Hur är det turista i coronatider?– Så länge man tänker på att vara noga med att tvätta händerna och åker i egen bil, så tror jag inte att det är så farligt. Jag är dansk medborgare och jobbar i Köpenhamn, så jag har kunnat åka till och från Danmark som vanligt, säger Rasmus Kristensen.– I sommar kommer vi att åka till Jylland, västkusten och till min släkt i Borås. Egentligen hade vi tänkt åka utomlands, men det får bli ett annat år, säger Emelie Ivansson.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Erik och Elinor Kalmar med sonen Jake, Tranemo

Hur är det turista i coronatider?– Egentligen skulle vi ha åkt till Turkiet, men det går ju inte nu. Så vi åkte till Göteborg. Det är ju roligt att komma någonstans. Oftast åker vi tåg men nu tog vi faktiskt bilen, mest för att det var lite svårt att hitta någon avgång som passade. Vi kommer vara mest hemma i sommar, men om man tänker sig för och har handsprit med sig i fickan så tror jag att det ska gå bra att röra sig lite också, säger Erik Kalmar.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Mi Andersson, Jönköping

Hur är det att turista i coronatider?– Man får tänka sig för, men man ska nog inte överdriva. Jag jobbar själv inom vården så jag har ganska bra koll på hur jag ska bete mig. Jag har hyrt en stuga i Västervik där jag ska vara med barnen i sommar. Och så blir det kanske någon mer tur till Göteborg också.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Janice och John Luby, Kil

Hur är det att turista i coronatider?– Vi kommer från England, men bor sedan fem år i Kil i Värmland. Nu har vi varit i Göteborg och gått på en restaurang som vi tycker om, handlat lite och stannat över natten. Vi tycker att det går bra, säger Janice Luby.– Vi tycker att Sverige hanterat coronautbrottet väldigt bra. Jag är själv gammal läkare och stöder helt statsepidemiologen och tycker att det är väldigt bra att regeringen stöttar honom, säger John Luby.