Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg presenterade nya siffror under fredagens presskonferens.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg presenterade nya siffror under fredagens presskonferens. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Så ser covid-19 smittan ut kommun för kommun

Intensiv provtagning leder till en stor ökning nya fall i regionen. På fredagen presenterade regionen nya siffror för kommunerna i Västra Götalands län.

– I början av juni kunde vi börja provta personer med lindriga symptom och sedan starten av vecka 23, ser vi en markant ökning av nya fall, sa regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg när regionen höll presskonferens under fredagen.

Totalt har 9 255 personer konstaterats smittade av covid-19 i Västra Götalands län. 5 445 av de konstaterat smittade personerna är kvinnor och 3 810 är män.

Sammanlagt har 632 personer har avlidit av covid-19 i regionen.

”Faran inte över”

Den senaste veckan har regionen utökat testningen av covid-19 och, enligt Thomas Wahlberg, sett en ökning därefter.

Förra veckan utfördes cirka 15 000 tester i Västra Götaland och innan den här veckans slut beräknas ytterligare 15 000 till 20 000 personer ha testats för smittan.

– Ju fler tester man tar, desto fler positiva svar får man, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, under dagens presskonferens.

Sammanfattningsvis säger de att utvecklingen ser ut som förväntat, vilket bland annat överensstämmer med planeringen för antalet intensivvårdsplatser i sommar.

Samtidigt uppmanar man till att fortsätta att följa råd och rekommendationer. Annars är risken att vi står inför en ökad smittspridning, menar Thomas Wahlberg.

– Det är väldigt viktigt att tänka på vårt beteende under sommaren så att vi inte trängs på badplatser och campingplatser. Det gäller även när vi rör oss ute i våra kustsamhällen, så att vi undviker en ökad smittspridning, säger han.

– Vi kan inte tro att faran är över utan vi måste hålla i – och hålla ut, tillägger Ann Söderström.

Antal fall covid-19 per kommun. Siffror inom parentes anger antalet smittade per 10 000 invånare. Kommuner som inte redovisas har mindre än 10 konstaterade fall. Bild: Carlsson Karin A (BHN)
Antal fall covid-19 per kommun. Siffror inom parentes anger antalet smittade per 10 000 invånare. Kommuner som inte redovisas har mindre än 10 konstaterade fall. Bild: Carlsson Karin A (BHN)

Ökning i samtliga kommuner

I Uddevalla kommun har nu 236 fall av covid-19 konstaterats. Det innebär en ökning med 71 stycken fall i kommunen, sett emot förra veckans siffror. I Lysekil är antalet konstaterat smittade personer 36 stycken, vilket är en fördubbling sett emot förra veckan då 18 fall hade rapporterats in.

Även i Sotenäs, Munkedal, Tanum och Färgelanda ökar antalet smittade. I Sotenäs har 28 personer testats positivt för covid-19. Det är en ökning med 10 personer sett emot föregående vecka. I Munkedals kommun är antalet smittade nu 26 personer – tre personer fler än förra veckan. I Tanum har antalet konstaterade fall ökat från 18 till 24 och i Färgelanda kommun har 22 personer konstaterats bära på smittan.

På Orust har antalet smittade ökat från 19 till 30 personer den senaste veckan.

Ny smittspridning i NU-sjukvården

Bohusläningen har tidigare rapporterat om en oförändrad utveckling vad gäller smittoläget i NU-sjukvården, men efter en smittspridning på mäva 2, medicinsk äldrevårdsavdelning på Uddevalla sjukhus, har kurvan vänt uppåt igen.

– Det har förekommit en smittspridning efter att det har kommit in en patient från äldrevården som har haft med sig smitta in på sjukhuset. Det är flera patienter som har blivit smittade men samtliga har haft milda symptom, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Enligt Niklas Claesson ska det inte vara någon fortsatt smittspridning på avdelningen. De patienter som konstaterats smittade har flyttats till en avdelning där man vårdar patienter med covid-19.

Antal bekräftade fall:

Den 12 juni kl. 14.00 fanns totalt 5 445 personer som testats positiva för covid-19 i Västra Götaland.

Hela pressträffen kan du se i efterhand på Västra Götalandsregionens hemsida om du klickar här.

Källa: VGR