Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västra Götalands län har de näst högsta arbetslöshetssiffrorna i landet. Bild: Erik Simander
Västra Götalands län har de näst högsta arbetslöshetssiffrorna i landet. Bild: Erik Simander

Så många varslades i väst förra veckan

Arbetslösheten fortsätter att stiga inom tjänstesektorn. Den senaste veckan varslades ytterligare 430 personer om uppsägning. Från första mars har hittills 9 965 varslats i Västra Götaland.

Varslen sjunker, men arbetslösheten fortsätter att stiga visar arbetsförmedlingens färska statistik.

Antalet inskrivna arbetslösa i hela riket är 414 495 personer vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,1 procent. Samma vecka förra året var antalet inskrivna arbetslösa 338 205, en arbetslöshet på 6,8 procent.

Flest nyinskrivna har haft arbete inom hotell- och restaurangverksamhet, försäljning och transport.

– Sedan krisen inleddes i början av mars har flest personer varslats inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Efterfrågan på arbetskraft har helt stannat upp inom vissa branscher, som hotell och restaurang, samtidigt som behovet ökar inom vård och omsorg och gröna näringar.

– Antalet nyinskrivna är fortsatt högt och bedömningen är att fler kommer att förlora sina anställningar, säger Annika Sundén.

Huvuddelen av de drabbade är personer inom privat tjänstesektor, enligt Arbetsförmedlingen. De hårdast drabbade branscherna är fortsatt hotell- och restaurang, bemanningsbranschen och handeln. I mångt och mycket branscher där så kallade ingångsjobb finns, något som drabbar främst unga med kortare arbetslivserfarenhet samt utrikes födda, enligt Annika Sundén.

– Vi ser också att antalet varsel i industrin ökar något, säger hon.

På #jobbjustnu på Arbetsförmedlingens platsbank finns det annonser från arbetsgivare som behöver personal snabbt.