Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Så ligger du steget före campingtjuven

Trots att det är semestertider för många jobbar tjuvarna på övertid. Under sommaren ökar antalet stölder ur husvagnar och husbilar. Men hur kan man motverka stölderna? Det finns flera saker att tänka på.

Under sommarmånaderna ökar antalet stölder i husvagnar och husbilar, vilket i sig kanske inte är så konstigt – det är fler av dem ute på vägarna. Men för att förebygga ett inbrott finns det flera saker att tänka på, bland annat att inte låta värdesaker ligga synligt.

– Sånt ska man ta med sig när man lämnar. Det är också bra att ha ett värdeskåp i husbilen eller husvagnen, säger Per Klingvall som är rådgivningschef vid Stöldskyddsföreningen och berättar vidare att man ska komplettera med extra lås där det är möjligt:

– Lås på husbilar är ju inte lika kraftiga som på vanliga hus, säger han.

Lås, gaslarm och folktäta platser

På Unda camping i Uddevalla är det mitt i högsäsongen och i långa rader samsas husbilar och husvagnar om plats. Några av de många camparna är Vincent och Mareanne Laeththou, som tillsammans med sina tre barn Kaylee, Ian och Phoebe är på besök från Holland. Familjen är noga med att låsa om husvagnen och även cyklarna som är med på semestern, och de har aldrig haft inbrott när de har varit ute på vägarna.

– Vi hoppas att det ska förbli så också, säger Vincent Laeththou.

Lite längre in på campingen håller Tor Eivind och Kari Bakke från Norge på att packa ihop, de är på väg vidare för ett besök på Liseberg tillsammans med dottern Randi och sonsonen Tobias. Inte heller de har någon gång haft inbrott men de är väl förberedda.

– Vi har ett larm i husbilen, och så stannar vi inte på rastplatser, säger Kari Bakke.

Gunilla och Lars-Erik Andersson från Borås har campat i över 40 år, och har varit välsignade från inbrott under hela den perioden.

– Vi låser ju alltid. När barnen var små stod vi på rastplatser emellanåt, men det gör vi inte längre, säger Gunilla Andersson.

Val av plats det viktigaste

Förutom att låsa om sig, förvara värdesaker på ett säkert ställe och larma är det just att undvika rastplatser, framförallt tomma, som Per Klingvall på Stöldskyddsföreningen menar är det allra viktigaste för att förebygga inbrott.

– Det är framförallt att man tänker på var man ställer sig. Om man nu inte står på en campingplats, hitta ett ställe som är upplyst.

Så undviker du inbrott i husbilen eller husvagnen

• Parkera där det finns andra husbilar eller husvagnar och där det är upplyst.

• Lägg inte värdesaker synligt, ta med dem när du lämnar och förse fordonet med ett värdeskåp.

• Komplettera med extralås.

• Förse fordonet med spårsändare.

• Lås alltid ordentligt, även om du bara ska lämna fordonet en kort stund.

• Se till att vara rätt försäkrad.

Källa: Stöldskyddsföreningen