Så blir svenska försvarets roll i Nato: ”Har unika förmågor”

Sverige ska inte bara få skydd genom Nato. Vi ska också bidra med våra kunskaper.
– Vi har unika geografiska förmågor, teknologisk spetskompetens och mångårig specialkunskap om Ryssland, säger Ulf Kristersson, partiledare (M).

ANNONS
|

Sveriges tidigare position, som militärt alliansfritt och neutralt i krigstid, har gått i graven. Nu ansöker regeringen om medlemskap i Nato och räknar med att vårt land ska vara medlem inom ett år. Bakom beslutet står en majoritet av riksdagens partier, endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot.

Men vilken roll kommer Sverige att få i Nato?

Statsminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt:

– Om vi går med i Nato handlar det om att vi har ett särskilt ansvar för Östersjön, skulle jag tro.

Östersjön och Arktis

GP har frågat en rad av Sveriges ledande politiker hur de ser på frågan. Flera menar att Sveriges unika natur, och det svenska försvarets vana av den, kommer prägla det ansvar vi tilldelas.

ANNONS

– Vi är ett stort avlångt land med väldigt varierad terräng med stora kustlinjer, fjäll och annat, säger Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare.

Utrikesminister Ann Linde (S) menar att vårt geografiska läge också kommer ha betydelse.

– Eftersom vi ligger där vi ligger, i Östersjöområdet och nära Arktis, så kommer vi naturligtvis att, förutom att försvara vårt eget territorium, också hjälpa till med det som händer i Östersjö- och Arktisområdet, säger hon.

Centerns partiledare Annie Lööf räknar med att Sverige kommer att få ett stort ansvar i den militära planeringen kring Norden och Baltikum.

– Där kan vi bidra både med den aktiva operativa militära delen, men det kan också handla om underrättelseverksamhet, säger hon.

Ulf Kristersson (M) räknar med att Sveriges unika miljöer som skärgård och fjäll kommer att påverka vilka uppgifter vi tilldelas.

– Vi kan Östersjön bättre än de flesta, vi har en ubåtsförmåga som väldigt få länder har och vi har världsledande flygvapen. Det är bara några av de saker där vi har tillgångar i vårt land som många länder inte har, säger han.

Sveriges tekniska kunnande om stridsflyg, här Jas Gripen, gör att flera politiker räknar med att en del av Sveriges roll i Nato blir att skydda Baltikum från luften.
Sveriges tekniska kunnande om stridsflyg, här Jas Gripen, gör att flera politiker räknar med att en del av Sveriges roll i Nato blir att skydda Baltikum från luften. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bland annat räknar Kristersson med att Sveriges tekniska kunnande inom radar och ubåtar, liksom mångårig specialkunskap om Ryssland, kommer att styra vad vi får för ansvar. Men framför allt tror han att Sverige kommer att användas för övervakning från luften på grund av den spetskompetens som finns till följd av svenska stridsflyget Jas Gripen.

ANNONS

– Airpolicing, att vara med och skydda luftrummet över de baltiska länderna, det är ett exempel på sånt som Sverige skulle kunna bli ålagda.

Även Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson, räknar med att Sverige kommer att ingå i luftförsvaret av Baltikum. Han ser det också som troligt att Sverige får något slags ansvar i den roterande stridsgrupp som försvarar Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Vapen för att försvara Baltikum

Utöver det tror han att Sverige får ett stort ansvar för att stärka skyddet av Gotland, som med sin placering är militärstrategiskt viktigt både för väst och öst.

– Gotland liksom Bornholm och Åland är väldigt viktiga när väst vill ha militär hjälp österut mot Ryssland. Att skydda Gotland så att ön inte kan intas är helt centralt, säger Widman.

Sveriges utvecklade infrastruktur gör att Widman dessutom tror att Sverige kan få ansvar för Natos förvar av till exempel vapen med lång räckvidd, framför allt avsedda för att försvara de baltiska länderna.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar däremot att det i dag inte går att säga vad som blir Sveriges ansvar:

– Det är alldeles för tidigt för mig att gå in på exakta vilka operativa uppgifter, eller vilka ansvarstagande som vi ska ha i ett sådant perspektiv.

ANNONS

LÄS MER:Erdogans taktik: Använda Sverige för att vinna valet

LÄS MER:Sverige lämnar in historisk Natoansökan

LÄS MER:Peter Hultqvist åker till USA – vill snabba på intåget i Nato

LÄS MER:Så reagerar omvärlden på svenska Nato-beskedet

ANNONS