Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På pressträffen närvarade ÖB Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven (S) och Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen.

Säpo och ÖB: Risk efter IT-skandal hanterbar

Både Säpo och ÖB tror att eventuella skador efter IT-skandalen med hemliga uppgifter på Transportstyrelsen kan hanteras. Statsministern talar om haveri men tycker att regeringskansliets arbete har fungerat som det ska vid hot mot rikets säkerhet.

- Det som skett är ett haveri. Det är synnerligen allvarligt. Det har skett i strid med lagen och har utsatt Sverige och svenska medborgare för skador, sade Stefan Löfven på en pressträff med ÖB Micael Bydèn, Säpos generaldirektör Anders Thornberg och Transportstyrelsens nye generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

De fyra gav sin bild av vad om hänt och vilka skador som kan ha uppstått för, bland annat, rikets säkerhet när Transportstyrelsen medvetet bröt mot tre lagar 2015 för att i första hand kunna föra outsourcing av IT-driften i hamn.

Kunde tanka ner

IT-tekniker hos datajätten IBM utomlands, som inte hade genomgått säkerhetskontroll, fick då befogenheter som gjorde att de hade möjlighet att tanka ner känslig information om fordon, skyddade identiteter och sekretessbelagda data. Den behörighet de hade gjorde också att de skulle kunna ha gjort det utan att det hade lämnat några spår i systemet.

- Vi har inte några indikationer på att uppgifter spridits på ett otillbörligt sätt, sade dock Jonas Bjelfvenstam.

För Försvarsmakten och Säpo har den största oron gällt att information om skyddade identiteter för, vardagligt uttryckt, agenter kan ha kommit i fel händer. För Försvarsmakten rör det sig också om en del fordon.

- Den risk som har uppstått kan vi hantera, sade ÖB Micael Bydén och underströk att det som skett inte märkbart bedöms ha påverkat möjligheterna att ta in underrättelser.

- Vi bedömer att vi kan hantera konsekvenserna, framhöll Säpochefen Thornberg.

Löfven: Jag visste inte

Statsministern gjorde klart att justitiedepartementet fick information i september 2015 om att Säpo hade inlett tillsyn på Transportstyrelsen. Tillsynen gjordes eftersom Säpo oroade sig för att känsliga uppgifter kunde hanteras fel när IT-driften skulle läggas ut på IBM. I januari 2016 inleddes en förundersökning mot dåvarande GD:n Maria Ågren och i januari i år fick hon sparken i samband med att hon delgavs misstanke om att ha röjt sekretessbelagda uppgifter.

Löfven och infrastrukturminister Anna Johansson säger båda att de inget visste före dess.

- Jag hade naturligtvis velat få informationen tidigare, säger statsministern men har ändå förtroende för inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) som båda visste långt före Löfven, utan att säga något till honom.

Är konstigt

Han tycker dock att det är märkligt att inte Anna Johansson visste något.

- Det är en mycket konstig ordning. Men hon har ju själv berättat att hennes dåvarande statssekreterare hade den uppgiften, men inte lämnade den vidare till henne, säger Löfven som tycker att någon annan i näringsdepartementet borde ha gjort det.

Löfven vill inte kommentera oppositionens hot om en misstroendeförklaring, men säger att frågan kommer att utredas av riksdagens konstitutionsutskott, vilket han "välkomnar".