Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration förra lördagen på Sten Sturegatan i Göteborg. (Arkivbild).

Säpo följer nazisternas nästa steg

Säkerhetspolisen bedömer att den avbrutna demonstrationen i Göteborg kommer påverka NMR:s agerande i framtiden.

Hon påpekar att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ända från början lagt sig vinn om en hårdför framtoning och om den kompromisslösa kampen.

Men i Göteborg misslyckades nazistiska NMR med att gå den demonstrationsväg man tänkt sig. I stället tvingades de promenera fram och tillbaka mellan två Icabutiker. De inringades av polis och motdemonstranter och hindrades från att nå Bokmässan.

- Vår bedömning är att demonstrationen i Göteborg kommer att påverka både NMR och vit maktmiljön i stort på olika sätt och olika plan, säger Hagström.

- Det skulle kunna resultera i en ökad benägenhet att använda våld, men det är det lite för tidigt att säga något om.

Sista gången?

I samband med demonstrationen beklagade NMR:s presstalesperson Pär Öberg i naziströrelsens egen sändning på nätet att demonstrationen inte kunde genomföras.

Han uppgav att det är "sista gången vi söker tillstånd" och att "varenda lördag och söndag kan ni se upp framöver".

- Det är svårt att veta i detta läge vad det uttalandet får för effekt. Det vi funderar på är också tillfället när det här uttalandet gjordes, säger Hagström.

Säpos uppdrag innebär att man ska bedöma NMR:s avsikt och förmåga att begå ideologisk motiverad brottslighet och ingripa vid misstanke om sådana brott.

- Den parlamentariska och partipolitiska satsningen innebär ändå att man behöver följa de regler som finns för att också framstå som ett seriöst partipolitiskt alternativ, säger Hagström.

- En av deras målsättningar är ju tillväxt, att växa, rekrytera, att få gehör för sin sak och kunna visa att det är många som tycker som de.

Ändrade strategi

NMR startade som Svenska motståndsrörelsen (SMR) 1997 och framhävde från början sin militära framtoning, den väpnade kampen, det väpnade maktövertagandet och revolutionen som väg och strategi, uppger Hagström.

Men NMR har på senare tid också en annan strategi – att ställa upp i kommun-, landstings och riksdagsvalet 2018.

När SMR 2015 bytte namn till NMR registrerade man sig som ett politiskt parti. För att få ihop tillräckligt med namnunderskrifter för att registrera sig hos valmyndigheten började NMR genomföra olika typer av synliga aktiviteter.

Men den partipolitiska satsningen kanske inte är "glasklar" för alla NMR:s anhängare, uppger Hagström. En del som varit med från början kanske känner att detta inte var den organisation de sökte sig till.

Massiv rapportering

Med tanke på den massiva medierapporteringen om NMR inför Göteborgsdemonstrationen så kan demonstrationen även ses som en framgång för organisationen.

- Antagligen finns inte någon som inte vet vad NMR är och vad man står för, säger Hagström.

Säpo uttalar sig inte om hur många anhängare eller medlemmar NMR har, utan betonar att myndighetens uppdrag är att följa brottsaktiva individer i extremistmiljöer.

- Vi är ju ingen åsiktspolis. Det är ju inte förbjudet att tillhöra någon organisation eller ha extrema åsikter, säger Hagström.

Men jämför man till exempel hur många som deltog i NMR:s första majdemonstration i Borlänge förra året jämfört med Falun i år så har deltagarna blivit fler, påpekar hon.

- Vår bedömning är att det här stigmat att visa att man sympatisera med NMR och vit maktmiljöns åsikter har minskat en del, säger Hagström.