Det var under onsdagen som kränkningen ägde rum.
Det var under onsdagen som kränkningen ägde rum. Bild: Det ryska Försvarsministeret via AP

Ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum

Fyra ryska stridsplan har i dag kränkt svenskt luftrum. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar händelsen i ett sms till GP. ”Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet helt oacceptabel”, skriver han.

ANNONS
|

Det var i samband med att Sverige och Finland genomförde en gemensam militärövning i Östersjön som kränkningen inträffade. Planen ska ha rört sig någon kilometer in i svenskt luftrum.

– Vi såg att de närmade sig svenska territoriet på den östra sidan av Gotland, norrifrån, och då startade vi incidentberedskapsroteln. I samband med att vi var på plats kränktes vårt luftrum och territorium av de ryska flygplanen, säger Carl-Johan Edström, flygvapenchef på Försvarsmakten till TT.

Han fortsätter:

– Vi var på plats och kunde direkt konstatera att det hade gjorts och säkerställde att det inte kunde hända igen.

Bomb- och jaktflygplan

Enligt Försvarsmakten rör det sig om en kortvarig kränkning av två ryska SU 27, som är ett typ av jaktflygplan, och två ryska SU 24, som är ett typ av bombflygplan, över havet öster om Gotland.

ANNONS

– Det var så tydligt över gränsen att det var en medveten handling skulle jag säga. Jag ser mycket allvarligt på det. Med tanke på den säkerhetspolitiska utvecklingen och allt som händer i Ukraina är det ytterst oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida att göra på det här sättet.

Försvarsminister Peter Hultqvist kallar kränkningen för ”helt oacceptabel”.
Försvarsminister Peter Hultqvist kallar kränkningen för ”helt oacceptabel”. Bild: Jessica Gow /TT

Hultqvist: ”Oacceptabel kränkning”

De ryska stridsflygplanen fotograferades av två svenska stridsflygplan och ärendet har nu lämnats över till utrikesdepartementet.

– Jag skulle vilja säga att det här visar det som ÖB har gått ut och sagt, att vi måste förbereda oss på ett försämrat politiskt läge som kommer att råda under lång tid, både som försvarsmakt och som samhälle, säger Carl-Johan Edström till TT.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar kränkningen i ett sms till GP.

”Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet helt oacceptabel. Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras. Agerandet från rysk sida är att betrakta som oprofessionellt. Dagens säkerhetspolitiska läge gör att det inträffade måste betraktas som mycket allvarligt”.

LÄS MER: Ryska Natalia: ”Vi är inte dåliga människor och skurkar”

LÄS MER: "Jag känner mig förtvivlad och ledsen"

LÄS MER: Martin Kragh: Putin hotar med kärnvapen

ANNONS
ANNONS