Eva Röse pratade om #tystnadtagning på Fotbollsgalan.
Eva Röse pratade om #tystnadtagning på Fotbollsgalan.

Röse tog upp #tystnadtagning på Fotbollsgalan

Skådespelaren Eva Röse delade ut pris på Fotbollsgalan och passade på att ta upp de kvinnliga skådespelarnas kampanj #tystnadtagning mot sexuella övergrepp.

ANNONS
|

Eva Röse, som har en bakgrund som fotbollsspelare i sin ungdom, delade ut priser till årets målvakter – Hedvig Lindahl och Robin Olsen.

- Det är mäktigt att de starka vindar som finns i min bransch nu når fotbollen, sa Röse från scenen i Globen.

- Det är dags nu att vi rensar ut sunkiga värderingar. Fair play ska gälla i omklädningsrummen och i maktens korridorer, fortsatte hon och fick applåder.

ANNONS

Mer än 800 personer har ställt sig bakom skådespelarnas upprop #tystnadtagning. I helgen lästes vittnesmålen om sexuella trakasserier upp på flera av landets teatrar, bland annat på Södra Teatern i Stockholm.

Hedvig Lindahl uppskattade det Eva Röse sa.

- Mycket bra. Man behöver prata om elefanten i rummet, och det gjorde hon på ett bra och respektabelt sätt. Klass av henne. Hon har rätt. Det är dags. Nu är det slutsnackat. Nu gör vi det.

TT: Hur ska man göra?

- Det som händer nu är att den skammen som människor kände innan #metoo-kampanjen, den verkar avta och fler vågar berätta vad de har varit med. Bara att vi pratar mycket om det här kanske, när något liknande händer igen, gör att vi säger ifrån.

TT
ANNONS