Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
För få poliser och kriminella konflikter i Ronneby skapar otrygghet. Arkivbild.

Ronneby kräver svar om utlovade poliser

Gängbråken i blekingska Ronneby har eskalerat ytterligare. De senaste dagarna har flera storbråk drabbat staden. Nu kräver kommunen svar från Polismyndigheten och regeringen om när de utlovade förstärkningarna av polisen blir verklighet.

- Det är ett år sedan man gav de här löftena och man blir mer och mer svävande på svaren. Det är en ohållbar situation, säger kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Roger Fredriksson (M).

2016 lovade den dåvarande regionpolischefen att öppna den lokala polisstationens reception igen. Därutöver lovades att Ronneby skulle få en egen kommunpolis, i nuläget delar man kommunpolis med Torsås kommun vars kommungräns inte ens gränsar till Ronneby, och att polisområdet skulle förstärkas långsiktigt.

- Man har inte kunnat uppfylla en enda sak egentligen av det man lovat, säger Roger Fredriksson.

Dagliga bråk

Den senaste veckan har större bråk förekommit dagligen på Hjorthöjden i Ronneby, framför allt mellan två rivaliserande gäng. Palestinier och irakier har slagit ihop sig och hamnat i konflikt med syrier och egyptier. I huvudsak handlar uppgörelserna om narkotika, enligt kommunalrådet. Flera personer har skadats.

Men gängbråken har pågått i två år och nu eskalerat.

Detta skapar en otrygghet och rädsla hos medborgare i kommunen som är påtaglig. Någon enstaka polis har tillkommit sedan 2016 och i somras ökade närvaron något. Men sedan försvann poliser iväg för att hantera gränskontrollerna i Malmö, säger Fredriksson.

Kräver svar

Nu vänder han sig till regionpolischefen, rikspolischefen och regeringen för att få svar när de utlovade resurserna kommer. Alla ska vara på det klara med hur situationen ser ut.

- Ingen kan säga att de inte vet om det men frågan är vad gör de? säger Roger Fredriksson.

TT har sökt regionpolischefen Klas Friberg. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill inte kommentera ärendet och hänvisar till Polismyndigheten.