Alla möjliga hårfärger, men ingen rödhårig. Arkivbild.
Alla möjliga hårfärger, men ingen rödhårig. Arkivbild.

Rödhåriga får symbol som alla andra

Är du rödhårig? Har du svårt att visa ditt rätta jag med emojier? Nu kan du andas ut. Snart kommer en rödhårig emoji.

ANNONS
|

"Rödhåriga, i all sin underbara rödhårighet, har blivit förbisedda. Igen."

Så inleddes ett nätupprop för två år sedan då nya emojier med bland annat olika hudfärg och hårfärg släppts. Över 20000, förmodligen rödhåriga, personer undertecknade.

En rödhårig emoji är den överlägset mest efterfrågade symbolen sedan IOS 11.1 släpptes, enligt Jeremy Burge, högste emojiansvarig på Emojipedia och vice vd för Unicode.

Den senaste uppdateringen tillförde 70 nya symboler, bland annat broccoli och en giraff, men inga rödhåriga. Det passerade inte obemärkt förbi i sociala medier. "18 vampyremojier men fortfarande ingen rödhårig" klagade en användare. "Varför finns det fortfarande ingen rödhårig emoji? Det är 2017!" undrade en annan. Andra kallade det diskriminering.

ANNONS

- Oroa er inte rödhåriga, vi har hört er, sade Burge vid ett möte med Unicodes tekniska kommitté hos Apple förra veckan.

Rödhåriga emojier kommer att dyka upp i juni 2018. De får sällskap av flintskalliga, lockiga och gråhåriga, som inte heller funnits i galleriet tidigare, men inte haft lika högljudda lobbygrupper. Cupcakes och en arg bajshög finns också bland de 67 nya emojier som ska underlätta kommunikationen människor emellan.

TT
ANNONS