Anmälan till årets högskoleprov öppnar på fredag. Arkivbild.
Anmälan till årets högskoleprov öppnar på fredag. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery, TT

Risk för kö vid anmälan till högskoleprov

På fredag öppnar anmälan till högskoleprovet. Då antalet platser är begränsade är förhoppningen att de som inte behöver skriva provet avstår.

ANNONS

Efter många turer blev det nyligen bestämt att det trots allt hålls ett högskoleprov i oktober. Men av smittskyddsskäl är platserna begränsade till 27 600 och det lär bli konkurrens om dessa platser.

I fjol höst anmälde sig mer än 50 000 personer, men då fanns också tillfälle att skriva på våren. I år ställdes som bekant vårprovet in på grund av pandemin.

Nu är det endast personer utan giltigt provresultat som kan anmäla sig, och Universitets- och högskolerådet (UHR) hoppas att de i denna grupp som kan vänta med att skriva avstår.

Inte för ettor

– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, säger den nationella provsamordnaren Peter Honeth.

ANNONS

TT: Varför skulle inte var och en se till sitt eget intresse?

– Det är samma diskussion som varit kring Tegnell och hans tilltro till människor. Det går inte att hindra någon från att anmäla sig men vi hoppas att en del väntar till våren, säger Peter Honeth.

Bara betyg räcker

Han påpekar att det är relativt få högskoleutbildningar som har sådan konkurrens om platserna att ett högskoleprovsresultat i princip är nödvändigt. Till det stora flertalet utbildningar kommer alla behöriga sökande in.

Anmälan öppnar på fredag den 25 september och för att kunna hantera ett högt söktryck använder sig UHR av ett digitalt kösystem. Mellan klockan 7 och 8 på morgonen går det att ställa sig i en förkö, ett digitalt väntrum, och få ett könummer när anmälan öppnar klockan 8.

Anmälan stänger den 1 oktober och provet genomförs söndagen den 25 oktober.

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

ANNONS