Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Terje, Pedersen
Bild: Terje, Pedersen

Risk för ishalka – klass 1-varning utfärdad

Vid lunchtid på onsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för plötslig ishalka i Västra Götalands län.

SMHI skriver på sin hemsida att det kommer vara väderförhållanden som medför plötslig ishalka, "exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor". Det är således risk för halka på vägarna.

Man skriver också att om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn inom 6 timmar så uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Mikael Sjöstrand, meterolog på väderinstitutet Foreca, berättar att en kallfront kommer passera området under kvällen, samtidigt som det har regnat en hel del i området under onsdagskvällen.

– Det fryser på ganska snabbt. Vid midnatt kommer det vara under nollan och det blir minusgrader på backen och i luften. Imorgon kommer det vara fem, sex minusgrader.

"Bra att vara uppmärksam"

Beroende på hur snabbt man hinner bekämpa halkan så kommer det vara halt på vägarna under natten och torsdagsmorgonen.

– Alla gångvägar och sådant brukar ju inte hinna ordnas direkt, så det kommer vara halt. Ska man ut under natten bör man absolut vara försiktig och det är bra att vara uppmärksam på torsdagsmorgonen också.

Kylan som nu kommer in kommer stanna kvar över Bohusläningens område och det är minusgrader att vänta ända fram till början av nästa vecka.

Mikael Sjöstrand tror dock att risken för att varningen uppgraderas till klass 2 är liten.

– Det är inte alls vanligt med klass 2-varningar för ishalka, men det krävs ännu snabbare skiftningar egentligen än vad det är just nu för det.