Stockholmsförorten Rinkeby finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden när det gäller våld och kriminalitet.
Stockholmsförorten Rinkeby finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden när det gäller våld och kriminalitet.

Rinkebypolisen: Krigszon inte korrekt

Chefsåklagare Lise Tamm jämför Rinkeby med en krigszon. Den bilden delas inte av rikspolischef Dan Eliasson eller de som arbetar på plats.

ANNONS
|

Det var i måndagens avsnitt av Studio Ett i Sveriges Radio som Lise Tamm, nuvarande chefsåklagare och blivande chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, gjorde jämförelsen med Stockholmsförorten.

- Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.

Hon anser att det är viktigt att tänka brett och fortsätter sitt resonemang i radioprogrammet:

- Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

ANNONS

"Generellt inte korrekt"

Lokalpolisen i Rinkeby värjer sig mot hennes ordval.

- Jag tror att hon hänvisar till ett antal händelser som är problematiska, där vi hamnar i svåra situationer, men att generellt beskriva området som en krigszon är inte korrekt. Det tycker jag inte att man kan göra, säger lokalpolischef Niclas Andersson till TT.

- När det blir så här väldigt starka känslor och starkt polariserat tycker jag att vi ibland tappar bort frågorna. Jag har fått samtal från många i området som inte känner igen sig och är besvikna.

Bortom krigsjämförelsen tycker Niclas Andersson att Lise Tamm beskriver situationen ganska bra. Rinkebypolisen tvingas med jämna mellanrum hantera enskilda – men väldigt allvarliga – händelser.

- Händelser där vi hamnar på platser där människor precis blivit ihjälskjutna, där det är många människor på samma plats och man inte vet vem som är gärningsman, om den är kvar eller inte. Unga män lastas in i polisbilar och dör ibland på väg till sjukhus, säger lokalpolischefen.

ANNONS

- Mycket av brottsligheten i Rinkeby går ner, men den brottsligheten går inte ner.

Eliasson: Tänker Aleppo

Rikspolischefen Dan Eliasson, som var ute och träffade poliser på Järva under måndagen, vänder sig också mot Lise Tamms beskrivning.

- Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen, säger Eliasson till TT.

Han anser att Lise Tamm är en mycket bra person, men vet inte vilka referensramar som hon haft när hon gjorde jämförelsen.

- Men när jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter.

ANNONS
TT
ANNONS