Polismästare Palle Nilsson är kommenderingschef för Operation rimfrost. Han säger att trenden har brutits något med antalet skjutningar, medan sprängningarna har ökat.
Polismästare Palle Nilsson är kommenderingschef för Operation rimfrost. Han säger att trenden har brutits något med antalet skjutningar, medan sprängningarna har ökat. Bild: Jessica Gow/TT

Rimfrostchefen: Utreder ökning av sprängmedel

Polisen har inget rakt svar på varför sprängningar blivit så mycket vanligare i kriminella kretsar.
– Vi har lagt ner mycket kraft på den senaste tidens händelser i Stockholm, säger Palle Nilsson, chef för den särskilda insatsen Operation rimfrost.

ANNONS

Antalet sprängdåd i Sverige har ökat kraftigt. 162 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning anmäldes 2018 jämfört med 257 fall under 2019, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

Bara de senaste veckorna har sprängningar inträffat i Norrköping, Malmö, och i Husby, Kista samt på Östermalm i Stockholm.

"Jobbar stenhårt"

Operation rimfrost inleddes i november 2019 för att stävja gängvåldet i Sverige. Insatsen pågår i sex månader. Palle Nilsson, kommenderingschef för insatsen, säger att polisen arbetar underrättelsemässigt med varför antalet sprängningar ökar just nu.

– Vi håller på att analysera varför användningen av sprängmedel har ökat som den har gjort. Samtidigt har vi brutit trenden lite vad gäller antalet skjutningar, men vi måste jobba vidare och stenhårt med utredningarna.

ANNONS

Risken att tredje man drabbas gör att läget är ytterst allvarligt, anser han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i en kommentar på Facebook att den viktigaste uppgiften just nu är att trycka tillbaka de kriminella gängen.

"De senaste årens sprängningar och skjutningar ligger på nivåer som vi aldrig tänker acceptera och regeringen tar detta på största allvar."

Han ska i närtid träffa Säkerhetspolisen, Försvarsmakten och andra myndigheter som behövs för att motverka sprängdåden, för att få sig en uppdaterad bild av deras arbete.

Barn med vapen

Palle Nilsson säger att polisen har en ganska god bild av vilka personer som ligger bakom brotten.

– Men de är svåra att komma åt. Vi ska se till att de inte utnyttjar välfärdssystemet för brottslighet, vi ska ta deras pengar när de har skulder, deras egendom när de har skulder, och polisen ska se till att de åker in i fängelse.

För att minska brottsligheten på längre sikt måste polisen arbeta med kommunerna för att få bort "svansen av barn" som riskerar att tvingas in i kriminalitet genom att exempelvis gömma vapen och sälja knark, säger Nilsson.

– Men vi måste jobba på flera nivåer. Vi måste ta bort förebilderna inom den kriminella miljön, måste ta bort de ungdomar som utför det, och vi måste jobba med de barn som tvingas in i den här miljön.

ANNONS

Niklas Svahn/TT

ANNONS