Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Riktade kolsyrepistol mot lastbilschaufför

Mannen riktade en kolsyrepistol som är "mycket lik en riktig pistol" mot en lastbilschaufför på en mindre skogsväg utanför Fjällbacka. Chauffören fruktade för sitt eget liv.

Lastbilschauffören har uppgett att hon "trodde att det var slut" när mannen som nu har dömts för olaga hot riktade en kolsyrepistol mot henne.

Den dramatiska händelsen utspelade sig förra hösten på en mindre skogsväg utanför Fjällbacka i Tanums kommun. Det var tidigt kväll och lastbilschauffören var ute på ett jobb och letade efter timmer som skulle lastas på och hon körde därför långsammare än vanligt. På samma väg låg också en bakomliggande fyrhjuling.

När fyrhjulsföraren efter flera försök till slut passerat lastbilen pekade han finger mot chauffören som pekade tillbaks, något som föranledde ett tjafs som skulle vissa sig ta större proportioner.

Ur sin magväska tog mannen fram en kolsyrepistol, som rätten skriver är "mycket lik en riktig pistol", och riktade den mot kvinnan som satt kvar i lastbilen, innan han avfyrade skott från kolsyrepistolen mot marken framför lastbilen, och sa: "Det är tur för dig att jag har bråttom, annars hade du legat där ute", enligt kvinnans berättelse.

När mannen kört därifrån ringde lastbilschauffören polisen och anmälde händelsen och berättade att hon blivit hotat med en pistol.

Mannen själv påstår att han tappade tändningsnyckeln till fyrhjulingen när han stängde av fordonet för att spara batteriet och att kolsyrepistolen trillade ur hans magväska när han sträckte sig efter nyckeln. Och att han riktade pistolen mot diket bredvid när han plockade upp den från marken. Vidare hävdar han att aldrig riktat eller avlossat pistolen i sammanhanget.

Av fotografier som kvinnan tagit framgår däremot att mannen riktar pistolen rakt mot henne och lastbilen. Rätten menar därmed att mannens berättelse är en ren efterhandskonstruktion. Enligt en personutredning konstateras det att mannen har aggressionsproblematik.

Han har nu dömts för olaga hot till skyddstillsyn. Dessutom måste han genomgå den vård eller behandling som frivården tillsammans med socialtjänsten beslutar om. Han ska även utdela ett skadestånd till lastbilschauffören med 10 000 kronor.

Kolsyrepistolen har förverkats av polisen för att förebygga fler brott.