Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Riksdagen spikade budgetramarna för 2018

Finansminister Magdalena Andersson (S) skulle gärna se en blocköverskridande budget om hon får fortsätta efter nästa val.

Till skillnad från när Magdalena Andersson lade fram sin första budgetproposition hösten 2014 hotades hennes fjärde inte av att bli nedröstad. Alliansen hade ingen gemensam reservation som genom stöd av Sverigedemokraterna skulle kunna få majoritet. Men SD röstade på Moderaternas reservation. De tre övriga allianspartierna, C, KD och L lade ned sina röster.

Oppositionen kritiserar regeringen för att spendera mer än vad som är vettigt, 40 miljarder på så kallade reformer och satsningar, och för att föra en skadlig skattepolitik.

"Slösar bort"

- Det är anmärkningsvärt att vi i brinnande högkonjunktur – när ekonomin är stark och när arbetsmarknaden är god – har en regering som inte förmår att ta tag i samhällsproblemen, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i debatten och hävdade att regeringen slösar bort högkonjunkturen.

Finansministern tar lätt på den kritiken och säger att regeringen har rustat för sämre tider, bland annat genom att betala av på statsskulden.

Efter nästa val, om Socialdemokraterna får förtroende att fortsätta i regeringsställning, vill Magdalena Andersson gärna se ett samarbete över blockgränserna. Något trovärdigt blocköverskridande samarbete utan S ser hon inte. Erfarenheterna av samarbete mellan borgerliga partier och SD i kommunerna visar att sådana konstellationer inte är hållbara, hävdar hon.

SD kan rösta på S-budget

SD-ledaren har sagt att SD i och för sig skulle kunna tänka sig att rösta för Socialdemokraternas budget, eftersom regeringens migrationspolitik är mer i SD:s smak än Alliansens samlade.

Magdalena Andersson säger att hon inte är intresserad av stöd från det hållet, det skulle vara omöjligt att förhandla med SD om en budget.

- Deras ekonomiska politik är inte trovärdig och det handlar också om vilken människosyn de har, säger Andersson.