Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rekommendationer efter utlandsresor förlängs

Folkhälsomyndigheten förlänger rekommendationerna som gäller när man har varit utomlands. Den som varit ute och rest uppmanas fortsatt att testa sig efter hemkomst till Sverige – men vissa uppmaningar tas bort.

Under sommaren har en allt större andel av covid-19-fallen i Sverige haft koppling till utlandsresor. Nu har Folkhälsomyndigheten beslutat att förlänga rekommendationen att testa sig mot covid-19 efter hemkomst, om man varit utanför Norden.

– Flera länder har en större smittspridning än Sverige, och i smittspårningsarbetet ser vi att en relativt hög andel av covid-19-fallen fortsatt är kopplade till utlandsresor, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Få coronatestar sig på Landvetter – trots rekommendationen

På flera av landets flygplatser erbjuds PCR-tester till ankommande resenärer. Bland annat har Västra Götalandsregionen förlängt sin satsning på Landvetter fram till årsskiftet. Kan man inte testa sig där uppmanas man att söka upp en annan testverksamhet, helst samma dag.

Undantag från rekommendationen

Undantag från rekommendationen finns sedan tidigare för den som är fullvaccinerad sedan minst två veckor, samt personer under sex år.

LÄS MER: Ny statistik: ovaccinerade västsvenskar tar med covid-19 hem från resor

Från och med onsdagen, 1 september då den gamla rekommendationen löper ut, är även de personer som haft covid-19 bekräftat det senaste halvåret undantagna. Får man symptom ska man dock testa sig precis som vanligt.

Folkhälsomyndigheten har samtidigt beslutat att ta bort den särskilda rekommendationen för personen som rest till vissa länder utanför EU och Norden. De har tidigare rekommenderats ett andra test, fem dagar efter ankomst till Sverige, samt att isolera sig under en vecka. Nu gäller samma rekommendation för dem som för andra som varit ute och rest.

Folkhälsomyndigheten har sett fler fall

Alla som har varit på resa uppmanas alltjämt att vara försiktiga med vem man träffar under en vecka efter hemkomsten, samt att tänka extra mycket på att hålla avstånd och om man har milda covid-19-symptom.

De särskilda rekommendationerna efter utlandsresor återinfördes i mitten av juli, då Folkhälsomyndigheten såg att allt fler kom till Sverige med covid-19. Efter förlängningen gäller rekommendationerna nu till och med den 31 oktober.