Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Niklas Claesson, kommunikationschef i NU-sjukvården, påminner allmänheten om att hålla sig skadefria eftersom personalresurserna på operationsavdelningen i NU-sjukvården för tillfället är begränsade. Bild: Stefan Bennhage, Magnus Andersson/TT

Rehabteam för covid-19-sjuka på gång i Nu-sjukvården

Nu-sjukvården har ett samlat rehabiliteringsteam på gång för covid-patienter på bättringsvägen. På torsdagen vid middagstid vårdades dock fortfarande elva svårt sjuka i covid-19 på Näls intensivvårdsavdelning. På andra avdelningar vårdades ytterligare 42 covidsjuka.

Precis som under onsdagen hålls ett stabilt men allvarligt läge i NU-sjukvården med cirka 50 patienter allvarligt sjuka på grund av covid-19-viruset. Vid 14-tiden på lördagen låg antalet på 53 patienter varav elva inlagda på Iva, intensivvårdsavdelningen.

Det totala antalet är två färre än under onsdagen.

Vad har hänt med dem?

– Jag kommenterar inte det. Men som tidigare skriver vi hela tiden ut patienter och det kommer hela tiden in nya allvarligt sjuka. Om det är samma personer som igår som vårdas på Iva vill jag inte heller gå in på, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvårdens kommunikationschef.

Många i team

Genomsnittliga vårdtiden på Iva ligger fortfarande på cirka två veckor, men varierar från individ till individ. Vissa behöver längre tid och andra kortare.

Redan på Iva, eller om patienten finns på en annan avdelning, inleds rehabilitering för att få igång kroppens funktioner igen. Nu har Nu-sjukvården dessutom ett samlat rehabiliteringsteam på gång.

– I teamet ingår en hel rad olika professioner; fysioterapeuter (sjukgymnaster), arbetsterapeuter, dietister, kuratorer, logopeder och psykologer. Det är framför allt patienter som vårdats i respirator som behöver både fysisk och kognitiv rehabilitering, säger Niklas Claesson.

Stora rehabbehov

Patientgruppen kan efter intensivvården komma att behöva annan vård och rehabilitering för att bland annat träna upp muskulatur, matsmältningsorgan och inte minst kan behovet av känslomässigt stöd bli stort.

Förhoppningen är att kunna hitta individuella lösningar eftersom behovet lär se olika ut för var och en.

I Nu-sjukvårdens rehabiliteringsplan ingår även att öppna sex till tio platser för eftervård av covidpatienter.

Eventuellt ny avdelning

– Just nu håller vi på och utreder vilken enhet på sjukhuset som kan bli aktuell. Det kan också bli så att det öppnas en helt ny avdelning. Hur vi löser det personalmässigt beror på var vårdplatserna öppnas. Men det kommer absolut att behövas mer personalresurser inom alla kategorier, säger Niklas Claesson.

LÄS MER: Två månader med coronapandemin

Niklas Claesson vill också uppmana allmänheten att ta det försiktigt i det fina vädret.

– Komplicerade frakturer efter att ha trillat ner från stegar och liknande har vi inte resurser till. En stor del av personalen som annars jobbar på operationsavdelningen tjänstgör på IVA nu. Så det vi kan göra är att gipsa och så får operationen vänta.

I övrigt tar akutmottagningen emot som vanligt.

LÄS MER: Då öppnar Nu-sjukvården upp igen

Antal patienter i slutenvård

Den 21 maj klockan 10.00 fanns det totalt 285 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 77 på intensivvårdsavdelning (Iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Nu-sjukvården:

53 personer varav 11 på Iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

138 personer varav 48 på Iva

Sjukhusen i Väster:

17 personer varav 4 på Iva

Skaraborgs sjukhus:

30 personer varav 10 på Iva

Södra Älvsborgs sjukhus:

47 personer varav 4 på Iva

Källa:

VGR Data och analys

Antal bekräftade fall

Den 21 maj kl. 11.30 fanns totalt 4 705 personer som testats positiva för covid-19 i Västra Götaland.

Totalt antal avlidna: 428 personer

Källa:

Folkhälsomyndigheten