Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Regnoväder drabbar Västsverige

Översvämmade butiker, avspärrade vägar och stora insatser från räddningstjänsten. Torsdagens störtregn över Västsverige har skapat problem för många verksamheter. Särskilt drabbat är Grebbestad.

Regnovädret som dragit in över Västsverige har gjort att räddningstjänsten haft mer att göra än vanligt de senaste dagarna. Och torsdagen blev inget undantag, berättar Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Det är mycket ostadigt väder med en hel del regn och åskskurar som passerar över Västsverige, säger hon.

Flera översvämningar och vattenskador

Det kraftiga regnet har orsakat översvämningar på flera platser. Allra värst drabbat är Tanums kommun och inte minst Grebbestad.

En ICA-butik i Grebbestad larmade efter att cirka 30 centimeter vatten tagit sig in i butiken. En massageklinik på Nedre långgatan ska ha fått in cirka 10 centimeter vatten och minst tre villor har larmat till SOS Alarm efter att deras källare översvämmats.

– Ett stort antal bostäder och butiker har blivit översvämmande. Räddningstjänsten har haft alla resurser tillgängliga, säger Sten-Anders Olsson, chef vid tekniska förvaltningen i Tanum.

”Lite av ett akutläge”

Vid lunchtid förde Anders Olsson samtal med räddningstjänsten om läget i Grebbestad.

– Sedan har kommunen och trafikverket, som har vägar genom Grebbestad, arbetat frenetiskt från första regndroppen. Det är lite av ett akutläge. Räddningstjänsten är fortfarande i full gång. Vad jag förstår börjar vattnet undan för undan att sjunka.

Men även om vattnet sjunker undan blir det konsekvenser för många av de drabbade.

– Det blir säkert jättemycket skador för privatpersoner, företag och även kommunen. Vi har säkert full fart med arbete de närmsta dagarna och ett bra tag framöver, säger Sten-Anders Olsson.

Flera vägar har stängs av i staden i samband med de kraftiga översvämningarna.

– Det har man gjort där det är skador på vägarna. Jag har varit i kontakt med Trafikverkets beredskapspersonal. De är på plats i Grebbestad för att göra akuta avstängningar, men det är inga större omläggningar. Just nu arbetar vi för att klara av det akuta läget.

Risk för fler översvämningar

Boende i området får räkna med fortsatta regnskurar med en del åska under hela dagen. På vissa håll kan det komma större regnmängder, men mängderna kan skilja sig stort inom bara ett par kilometers avstånd.

– Det har mycket att göra med var de kraftigaste skurarna hamnar. Om de hamnar över tätbebyggt område med stora asfaltsytor kan inte regnet tränga igenom utan rinner bara ner till olika lågpunkter. Då kan det rinna ner i källare och så, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI, igen.

Vilka delar av Västsverige som löper störst risk att drabbas framöver är dock svårt att säga. Man får helt enkelt kasta ett öga mot himlen under dagen, och vet man med sig att man bor lågt bör man vidta åtgärder om stora regnmängder drar in.

– Då finns det naturligtvis risk för översvämning i källare. Kanske ska man fundera på om man har värdefulla saker där och flytta dem, säger Emelie Karlsson.

”Gäller att vara uppmärksam”

Ovädret kan också ställa till fortsatta problem i trafiken.

– Det gäller att vara uppmärksam och inte köra ner i stora vattensamlingar. Man kan följa nederbörden på radarbilder på vår hemsida.

Regnet håller i sig under dagen, natten och på fredagsmorgonen, så pass mycket att SMHI gått ut med en klass 1-varning för stora regnmängder. Man varnar för intensiva skurar som kan ge mellan 35-60 millimeter regn sammanlagt. Åska väntas även i samband med skurarna.

– Det ser ut att vara fortsatt ostadigt under resten av veckan, men det behöver inte bli så kraftiga regnskurar som nu, säger Emelie Karlsson.

När återvänder solen och värmen?

– Det finns ingenting i prognosen som tyder på en återgång till det varma och soliga vädret som vi hade innan, utan det ostadiga ser ut att dominera under inledningen av augusti i alla fall.

Texten uppdateras.