Regionens vändning om munskydd och visir mot corona

Västra Götalandsregionen skärper riktlinjerna för vård- och omsorgspersonal. En kombination av munskydd och visir förespråkas nu vid arbete nära patienter och i personalutrymmen. Tidigare har det på flera håll i Västra Götaland enbart använts visir, trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i första hand.

ANNONS
|

Sköra patienter eller omsorgstagare har under pandemin riskerat att bli svårt sjuka i covid-19, när personal utan tydliga symptom arbetat nära dem. För att motverka det finns riktlinjer för asymptomatisk personal inom vård och omsorg.

En av åtgärderna är så kallad source control – en form av fysisk barriär som minskar risken att sekret sprids från munnen eller näsan. Exempel på det kan vara munskydd och visir.

LÄS MER:Kraftig ökning i helgen – flest coronapatienter sedan första vågens topp

Valde att inte följa FHM

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten sedan november rekommenderar munskydd i första hand, har vård- och omsorgspersonal i Västra Götaland använt visir i stället. Detta då de regionala riktlinjerna tillåtit antingen visir eller munskydd.

När GP för två veckor sedan rapporterade om skillnaderna, pekade biträdande regionchefläkare Marga Brisman på att man gjort samma bedömning som Region Stockholm.

ANNONS

– Det är inte alls tillräckligt beforskat det här området, det är ju så. Då har vi landat i att vi gör så här, sade Marga Brisman.

Samtidigt hade flera andra regioner då valt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om munskydd i första hand.

Visir och munskydd ska kombineras

Nu ändrar sig Västra Götalandsregionen, och inför skarpare rekommendationer. Visir och vätskeavvisande munskydd ska kombineras, enligt en rekommendation som publicerades på måndagseftermiddagen.

Skyddsutrustningen ska användas såväl vid allt patientnära arbete som då det saknas möjlighet att hålla avstånd till annan personal.

– Vi måste på något sätt göra allt vi kan för att minska spridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

LÄS MER:Vårdpersonalens kritik: "Skyddsvisiren glappar"

Smittspridning bland personal

En av anledningarna till förändringen menar regionen är den smittspridning som förekommit mellan personal, vilket bland annat lett till en hög sjukfrånvaro.

– Vi ser också en spridning internt på vårdavdelningar.

Inför varje arbetspass ska dessutom ”symptomkontroll” av personalen därför införas, skriver regionen i ett utskick.

LÄS MER:Munskydd splittrar forskarna – Agnes Wold: ”En gigantisk skandal”

ANNONS