Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västra Götalandsregionen går ut med vilka veckor vaccinering i fas 3 och fas 4 väntas börja. Bilden är en genrebild.
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Regionens plan: Då öppnar vaccinbokningen för allmänheten

När den stora allmänheten kan få sin första vaccindos i Västra Götaland har länge varit ett stort frågetecken. Ett frågetecken som nu rätas ut, då regionen meddelar exakt när både fas 3 och fas 4 väntas dra igång.

För första gången finns nu ett preliminärt schema för exakt vilka veckor som invånare i fas 3 och fas 4 ska börja kallas till vaccinering mot covid-19. Detta då regionen har uppdaterat sin tidsplan för när vaccineringar av olika grupper beräknas kunna starta.

Planen för Västra Götaland har uppdaterats och förändrats löpande baserat på tillgång till, och förväntade leveranser av, vaccindoser till regionen.

LÄS MER: Vaccinet når dem under 65 i veckan

Går ut med exakta veckor – för första gången

Och för första gången går man alltså nu ut med de exakta veckorna då samtliga grupper i fas 3 och fas 4 väntas kunna boka tid för vaccinering. Det gäller uteslutande invånare i åldrarna 18 till 64 år.

Enligt planen beräknar man att sjukhus börjar skicka ut kallelser till invånare i fas 3 redan denna vecka. Det gäller då personer i åldersspannet 60-64 som befinner sig i riskgrupp.

– Det är kul, tycker jag, att vi kommit så långt i fas 2 att vi nu har möjlighet att glida över i fas 3, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, tror att fas 4 kan inledas i maj. Bild: Mia Höglund
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, tror att fas 4 kan inledas i maj. Bild: Mia Höglund

Riskgrupper får söka upp tid

En förändring är att vissa riskgrupper, i fas 3, kommer att behöva boka in sig själva medan andra blir kallade.

– Vi vill verkligen minimera administrationen för vårdgivarna, det gäller både sjukhus och framför allt vårdcentralerna. Därför lyfter vi ut en del med riskfaktorer men låter resten boka in sig själva för vaccination.

Om två veckor, alltså vecka 18, ska vårdcentraler och vaccinmottagningar kunna öppna för tidsbokningar enligt den nya prognosen. Då kan personer i samma åldersspannet 60-64 år, som inte befinner sig i riskgrupp, själva boka in sig för vaccinering.

– Här är det viktigt att man känner att man inte behöver gå till sin egen vårdcentral, om man inte önskar. Så har det varit hela tiden, men vi har kanske inte varit så tydliga, då vi velat att man går till sin vårdcentral i första hand eftersom vi fördelat vaccinet på det viset.

Nu kommer vårdcentralerna lägga ut sina tider baserat på vad de fått för vaccin, och man kan själv gå in på 1177.se och se var det finns tider. Man behöver inte lista sig på den aktuella vårdcentralen.

Samtidigt börjar sjukhus skicka ut kallelser till en betydligt större grupp invånare i riskgrupp. Det gäller samtliga personer i åldrarna 18-59 år.

LÄS MER: Kristine Rygge om hur vaccinationen mot corona går i Västra Götaland

Fas 4 i åldersordning

Därefter inleds den allra sista fasen i regionens vaccinplan.

– Det som är viktigt är att vi hela tiden går i åldersordning, även i sista fasen. Men vi kommer inte ha en strikt åldersordning i hela fas 4, utan sannolikt ner till 49 år. Sedan får vi se när vi kommit så långt hur vaccinleveranserna ser ut, om vi kan släppa på det eller fortsätta med åldersintervaller.

Ni skriver att fas 4 inleds preliminärt vecka 20. Hur säkra är ni på det?

– Detta är utifrån att det ser ut att vara stabila vaccinleveranser. Sedan är allt preliminärt i den här världen, säger Kristine Rygge och fortsätter:

– Jag tycker det är bättre att vi nu kan visa vår plan, kan vara öppna med att det är så här vi ser det i dag. Behöver vi ändra det i morgon kommer vi göra det, men jag hoppas inte det.

Regionens vaccinationsplan nu bygger på att de rekommendationer som i dag gäller vaccinerna fortsätter gälla. Astra Zeneca beräknas alltså inte användas till personer under 65, och Janssens vaccin – som är helt pausat – är inte inräknat.

Hela prognosen kan du läsa här nedan.

LÄS MER: Richard Bergström svarar efter kritiken mot Sveriges vaccintakt

Så ser vaccinplanen ut – vecka för vecka

Vecka 16

Start för fas 3

Sjukhus börjar kalla personer i åldersgruppen 60-64 år, som av medicinska skäl har förhöjd risk, till vaccinering.

Vecka 18

Samma åldersgrupp, som inte tillhör riskgrupp, ges möjlighet att boka tid för vaccinering på vårdcentraler och vaccinmottagningar.

Invånare i åldrarna 18-59 år som tillhör riskgrupper börjar samma vecka få kallelser från sjukhus i regionen.

Även personer med särskilt tillstånd vaccineras under denna vecka, i riktade insatser. Det gäller invånare som av olika skäl har svårigheter att följa råd om smittskyddsåtgärder.

Vecka 20

Start för fas 4

Personer i åldrarna 18-59 som inte tillhör någon riskgrupp kan börja boka tid för vaccinering på vårdcentraler och mottagningar i regionen.

Vecka 23

Den sista, och överlägset största, gruppen kan nu boka in sig för vaccinering. Det gäller personer i åldrarna 18-49 år som inte befinner sig i riskgrupp. Denna sista grupp invånare innefattar totalt 630 460 personer.