Regionen tjänade drygt 600 miljoner kronor på coronatestningen

Coronatestningen kostade miljarder men blev betydligt billigare än väntat. Västra Götalandsregionen fick drygt 600 miljoner kronor mer i statsbidrag än vad som behövdes, vilket motsvarar en årskostnad för förlossningsvården på Sahlgrenska, rapporterar SVT.

ANNONS

Under andra halvan av 2020 och under 2021 skulle alla med symptom på covid-19 testa sig. Totalt kostade de två första pandemiårens testning 2,6 miljarder – bara i Västra Götaland.

Trots de höga kostnaderna går dock Västra Götalandsregionen plus på testningen. Bidragen från staten för testerna var nämligen 3,3 miljarder kronor. Regionen gör alltså ett överskott på 600 miljoner kronor på det området, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Staten ersatte oss generöst, men det visste vi inte i starten. Då var vi beredda att gå med underskott, vi politiker öppnade portarna till pengarna och sade bara kör, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till SVT.

ANNONS

Andra verksamheter underfinansierade

Överskottet för testningen har använts till andra covid-19-relaterade utgifter, menar Johnny Magnusson.

– Det är andra verksamheter, där vi inte har full täckning. Så det är gungor och karuseller.

Återbetalas inte till staten

Totalt har minst 11 regioner fått högre statsbidrag för PCR-testningen än vad den faktiskt har kostat. Enligt SVT:s sammanställning uppgår det totala överskottet i landet till drygt 3 miljarder kronor.

– Det finns andra statsbidrag som är konstruerade med återbetalning men så är det inte här, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR, till SVT.

ANNONS