"Jag inte någon uppfattning om i hur stor utsträckning man har behövt omplacera personal,” säger Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen.
"Jag inte någon uppfattning om i hur stor utsträckning man har behövt omplacera personal,” säger Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen. Bild: Pressbild

Regionen kan omplacera ovaccinerad vårdpersonal

I region Stockholm har man börjat omplacera vårdpersonal som inte är vaccinerad mot covid-19. Något som kan vara aktuellt även i Västra Götalandsregionen.
– Jag uppfattar att de rutiner vi har stämmer väldigt väl överens med Stockholms uppdaterade PM, säger Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet VGR.

ANNONS
|

Det är inte juridiskt möjligt att ställa krav på att vårdpersonal ska vaccinera sig. Däremot finns viss möjlighet att omplacera personal som arbetar patientnära för att skydda patienter från smitta.

I Västra Götalandsregionen finns sedan 2018 en uppdaterad rutin kring vaccination av medarbetare inom regionen. Där står bland annat att ”arbetsgivaren ska ansvara för att det görs en riskbedömning i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:1) rörande samtliga smittsamma sjukdomar”.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Pär Lundqvist (L) och regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) hänvisar båda till Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet, för frågor om omplacering av ovaccinerad vårdpersonal.

ANNONS

”Möjligheterna finns”

– Rutinen är tagen innan pandemin, men det är den vi jobbar utifrån. Däremot har jag inte någon uppfattning om i hur stor utsträckning man har behövt omplacera personal, säger Linn Brandström.

Det skulle alltså kunna vara så att man redan har omplacerat personal i regionen?

– Ja, absolut. Möjligheterna finns ju, och kan användas. Enligt rutin ska det vara patientsäkert för alla våra patienter, men också för våra medarbetare. Jag uppfattar att de rutiner vi har stämmer väldigt väl överens med Stockholms uppdaterade PM.

En arbetsgivare har rätt att fråga sina anställda om de har vaccinerat sig, men får dock inte registrera uppgifterna. VGR:s rutin om ovaccinerad personal gäller samtliga medarbetare i regionen som jobbar patientnära eller utför sysslor i en patientnära miljö.

”Särskilda skäl”

– Det är verksamhetschefen som får göra en bedömning. Dels utifrån vilket behov man har, dels utifrån vad det finns för möjligheter. Det är naturligtvis olika beroende på var medarbetaren har sin ursprungliga arbetsplats, säger Linn Brandström.

VGR:s presstjänst meddelar att regionen inte kan svara på om några omplaceringar har skett, och skickar istället ett skriftligt svar via mejl:

"En arbetsgivare kan inte tvinga sina medarbetare att ta ett vaccin. I Sverige finns ett grundlagsskydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Däremot kan arbetsgivaren under vissa förutsättningar behöva göra förändringar i vissa verksamheter för att förhindra smittspridning. Eventuella förändringar kring arbetsplats eller arbetsuppgifter för arbetstagare som saknar vaccination i en sådan situation, ska ske inom ramen för arbetsskyldigheten i anställningen. Sådana åtgärder ska dock endast vidtas om det finns särskilda skäl för det utifrån verksamhetens behov. Ett sådant ställningstagande kräver en bedömning utifrån omständigheterna i varje enskilt fall. Att en medarbetare inte är vaccinerad innebär i sig ingen rätt för arbetsgivaren att vidta arbetsrättsliga åtgärder."

ANNONS

Finns inga råd för vårdpersonal

I nuläget finns inga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten gällande ovaccinerad vårdpersonal, utan de nuvarande råden säger att ovaccinerade personer ska hålla avstånd till andra människor – och särskilt undvika nära kontakter med de i riskgrupp.

– I VGR har vi en väldigt hög vaccinationstäckning, och det kanske är därför vi inte har haft så mycket diskussioner kring just detta, säger Linn Brandström.

GP har sökt regionens HR-direktör Marina Olsson.

ANNONS