Regionen har lagt två miljarder kronor på PCR-tester

Sedan starten av pandemin har Västra Götalandsregionen bekostat PCR-tester till en summa på två miljarder kronor, rapporterar SVT.
– Pandemin kan nästan liknas vid en krigssituation i vården, säger Per Sikora, regionens provtagningssamordnare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Rekordmånga testade sig för covid-19 i Västra Götaland förra veckan. 107 945 PCR-tester utfördes vilket leder till dels långa svarstider – och dyra kostnader.

SVT rapporterar att regionen hittills lagt två miljarder kronor på testerna sedan pandemins start. En summa som lär öka, eftersom notan redan är uppe i 215 miljoner kronor sedan nyår.

”Krigssituation i vården”

– Pandemin kan nästan liknas vid en krigssituation i vården. Vi har fått göra väldigt hårda prioriteringar och väldigt mycket extra jobb, säger Per Sikora, Västra Götalandsregionens provtagningssamordnare, till SVT.

På reporterns fråga om det är rimligt att man tar så många prov som det görs just nu svarar Per Sikora:

ANNONS

– Det är den förordningen vi har fått från Sveriges kommuner och regioner, staten och Folkhälsomyndigheten. Covid-19 är klassad som en samhällsfarlig sjukdom och då träder smittlagen in och då ska man provtas.

Ett PCR-test: 800 kronor

PCR-testerna kostar regionen 800 kronor styck som i slutändan ersätts av staten. Hälften av den summan går till vårdcentralerna och de som utför testerna och den andra hälften går till laboratorierna som analyserar testerna.

– Vi fick ett beting från staten om hur mycket vi skulle kunna hantera i veckan och nu ligger vi på minst det dubbla i provtagningen. Det är som att helt plötsligt skulle börja jobba 80-timmarsveckor istället för 40, säger Per Sikora.

ANNONS