Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevalla sjukhus och Näl försattes i stabsläge i november efter att 900 hårddiskar kraschat på en vecka. Arkivbild.  Bild: Karl af Geijerstam
Uddevalla sjukhus och Näl försattes i stabsläge i november efter att 900 hårddiskar kraschat på en vecka. Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Regionen byter ut 20 000 hårddiskar

Under en och samma vintervecka kraschade 900 hårddiskar i Västra Götalandsregionen vilket försatte två sjukhus i stabsläge. Nu ska hårddiskarna i nästan 20 000 datorer bytas ut, och det är leverantören som tar kostnaden. Det rapporterar Computer Sweden.

I början av november drabbades Västra Götalandsregionen (VGR) av ett omfattande datorhaveri. Under en och samma vecka kraschade 900 hårddiskar. Något som försatte Nu-sjukvården, som omfattar Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, i stabsläge och tvingade dem att sätta in alla tillgängliga resurser för att lösa problemen.

Sedan dess har ett omfattande arbete pågått för att få fram vad som orsakade haveriet. En gåta som dock inte ska ha gått att lösa, säger Maria Skoglöf, avdelningschef på VGR IT till Computer Sweden.

– Det handlar inte om att vi inte har kraft att fortsätta utan att vi helt enkelt kommit till vägs ände och i stället valt att fortsätta proaktivt med att byta diskar i samtliga 19 400 berörda datorer, säger hon.

LÄS MER: Nu-sjukvården i stabsläge efter omfattande IT-haveri

Samtliga drabbade datorer har produktnamnet HP Elitedesk 800 G2 35W. De ska ha gått sönder kontinuerligt sedan förra sommaren. Närmare hälften av hårddiskarna har redan bytts ut. Fram till april ska de kvarvarande 10 000 bytas ut.

– Vi prioriterar de mest kritiska funktionerna – som akutmottagningar och operationsavdelningar, säger Maria Skoglöf.

Computer Sweden skriver vidare att regionen har gjort en överenskommelse med leverantören Atea som tar kostnaderna för utbytet. Hur stor summa det handlar om framkommer inte.