Regeringskris väntar – M, KD, SD och V vill rösta bort Löfven

Sverigedemokraterna försöker avsätta regeringen – och M, KD och V stöttar initiativet. Nu står Sverige inför en trolig regeringskris. En misstroendeomröstning kommer att ske på måndag.
– Kristdemokraterna kommer att rösta för att fälla regeringen Löfven, sa partiledaren Ebba Busch.

ANNONS
|

Vänsterpartiets besked på torsdagsförmiddagen om att partiet inte längre har förtroende för regeringen har satt bollen i rullning.

Sverigedemokraterna har nu lämnat in ett yrkande om misstroende, meddelade partiets gruppledare Henrik Vinge vid en blixtinkallad presskonferens på torsdagen.

– Jag förstår att det kommer leda till turbulens, oro och många frågor. Regeringen kommer att sparka och frusta naturligtvis, sa han.

Henrik Vinge, gruppledare (SD).
Henrik Vinge, gruppledare (SD). Bild: Carolina Byrmo

KD: Vi kommer rösta för

Lite senare var det KD som kallade till presskonferens. Partiledaren Ebba Busch menar att även hennes parti kommer rösta för att få bort regeringen. Inför beskedet hade KD även samtalat med M och med V.

– Vi var emot regeringen Löfven när den tillträdde. Kristdemokraterna kommer att rösta rött, Kristdemokraterna kommer att rösta för att fälla regeringen Löfven, sa hon.

ANNONS

Efter KD:s presskonferens kommenterade även Annie Lööf situationen. Centerpartiet avser att rösta gult, det vill säga lägga ned sina röster, i en misstroendeomröstning. Hon kallar Nooshi Dadgostars initiativ för ansvarslöst och ”något alldeles oerhört”.

– Det här visar varför ytterkantspartierna inte ska ha inflytande i svensk politik, säger hon.

Annie Lööf fick också frågor om hennes parti, som drivit på för förändringen på hyresmarknaden, skulle kunna tänka sig att backa och på så vis undvika en regeringskris.

– Nu har SD begärt misstroendeförklaring och V har sagt att man är beredd att kroka arm med SD och fälla en S-ledd regering. Då får de ta ansvar för den regering som kommer därefter, säger Lööf.

M: Upp till bevis för V

Även Moderaterna har meddelat att de kommer rösta för att fälla regeringen. Från M, KD och SD finns dock en tvekan kring om V kommer att fullfölja ett misstroende.

– Nu är det upp till bevis, jag tror V också måste bevisa nu att man faktiskt håller det man sagt. Gör V det kommer vi att rösta för den här misstroendeförklaringen. Men där är vi inte ännu, det ser vi i nästa vecka, säger Tobias Billström, gruppledare (M).

Talmannen: Omröstning på måndag

Talmannen Andreas Norlén meddelar i ett pressmeddelande att en omröstning kommer att ske i nästa vecka. Misstroendeomröstningen ska hållas måndag 21 juni kl 10:00.

ANNONS

LÄS MER:V vill avsätta Löfven: "Saknar förtroende"

Sverigedemokraterna väljer att göra gemensam sak med V eftersom man, enligt Henrik Vinge, ”har tillräckligt goda chanser att fälla en riktigt dålig regering”. Chansen har uppstått genom att fyra partier på olika sätt meddelat att de inte har förtroende för den nuvarande regeringen, enligt gruppledaren. Det handlar om SD, KD, V och M.

– Mitt intryck är att alla fyra partier som sagt att de vill fälla statsministern, också vill åstadkomma det. Det finns inte ett förtroende för statsministern och jag räknar med att en majoritet i kammaren kommer att rösta för att avsätta Stefan Löfven.

Har ni varit i kontakt med M, KD och V inför beskedet?

– Vi har löpande kontakt men vill inte gå in i detalj i vilka kontakter vi haft i just den här frågan.

LÄS MER:Nu är det upp till M och KD – om Löfven kan sitta kvar

SD vill ha bort Löfven

Samtidigt menar även Henrik Vinge att det inte är någon optimal situation, med coronapandemi och ett ordinarie val bara ett år bort. Men att låta regeringen sitta kvar hade inte varit ett bättre alternativ, enligt honom.

– Så illa som den här regeringen skött sig så skulle det oansvariga vara att låta den fortsätta ett år till.

LÄS MER:Morgan Johansson om V:s regeringshot

LÄS MER:Åkesson: V skramlar högljutt för en stund i rampljuset

ANNONS