Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegången gällande dataintrång och mångmiljonbedrägerier inleddes i tingsrätten i Malmö på tisdagen. Åtta personer är åtalade och huvudmannen har enligt åtalet lyckats nästla sig in i interna datasystem hos företag, banker, ett politiskt parti och en myndighet.

Regeringskansliet indragna i IT-härva

Genom att skicka en skadlig kod kunde en misstänkt 38-åring komma åt känsliga uppgifter hos ett stort antal bolag. Nu kommer uppgifter om att även regeringskansliet kan ha drabbats av bedrägerierna.

I vad som är en av Malmö tingsrätts mest omfattande rättegångar är 38-åringen, tillsammans med ytterligare sju personer, misstänkt för att ha utsatt företag för grova intrång och bedrägeri. Bland de drabbade finns bland annat Kriminalvården, finansiella institut och flertalet banker.

Nu rapporterar SVT Nyheter att även regeringskansliet kan ha drabbats.

Två av de företag som sedan tidigare har varit indragna i det omfattande bedrägerimålet har varit anlitade av myndigheten. De två företagen har hanterat regeringskansliets IT-tjänster med information som har bedömts som viktig att skydda.

Enligt SVT Nyheter har det ena företagets personal fått ett mejl som såg ut att komma från Ikea. När en länk i mejlet öppnades gavs mejlets avsändare i stället tillgång till känslig information på mottagarens dator.

Rättegången är planerad att pågå i 55 dagar och avslutas först i februari. Enligt 38-åringens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius nekar mannen till dataintrång och menar att han inte är huvudman. Han medger däremot flera av bedrägerierna.