Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringens beslut: Lokala besöksförbud på äldreboenden kan införas

Efter en ökande smittspridning ger nu regeringen okej till Folkhälsomyndigheten att införa lokala förbud mot att besöka äldreboenden. Makar och partner kommer dock fortfarande kunna hälsa på.
– Vi vet att ett besöksförbud är mycket ingripande. Men ibland är de här inskränkande åtgärderna ändå nödvändiga, säger statsminister Stefan Löfven.

1 april i år infördes en nationellt besöksförbud på äldreboenden i Sverige. 1 oktober, ett halvår senare, upphörde förbudet.

För knappt en vecka sedan gick Göteborgs stad ut med att besök på kommunens äldreboenden ”bör undvikas”, även om man inte införde ett regelrätt besöksförbud.

Nu har regeringen gett Folkhälsomyndigheten möjlighet att förbjuda besök på äldreboenden på lokal nivå, det meddelar statsminister Stefan Löfven på torsdagen.

– Till skillnad från det nationella besöksförbudet som infördes tidigare i år kan det här införas lokalt beroende på hur den lokala situationen ser ut, säger Stefan Löfven.

Han säger att de är medvetna om att ett besöksförbud är ”mycket ingripande”.

– Därför vill regeringen att det införs där det är nödvändigt. Ett äldreboende är en människas hem och att bestämma att du inte får ta emot gäster i ditt eget hem är en mycket långtgående åtgärd. Men ibland är de här inskränkande åtgärderna ändå nödvändiga. Vi möter ett mycket farligt virus där tusentals redan har dött. Människors liv står helt enkelt på spel.

Gifta personer och partner kan träffas

Folkhälsomyndigheten beslutar om lokala besöksförbud i dialog med det regionala smittskyddet.

– De äldre som bor på särskilda boenden har dragit ett väldigt stort lass för att minska smittspridningen och för att skydda sig själva. Priset har varit högt, den psykiska hälsan har blivit lidande, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Om ett besöksförbud införs kommer det ändå finnas möjlighet för gifta personer att träffas.

– Under sommaren var det möjligt att ha säkra besök utomhus men det blir svårare under de mörka och kalla vintermånaderna vi har framför oss, säger socialminister Lena Hallengren och fortsätter:

– Därför har vi gjort en avvägning. Make, maka och partner kan göra besök även om ett besöksförbud har införts. Många av dem är själva i riskgrupp, lever ensamma, träffar få och är väldigt försiktiga. Det ska vara möjligt för dem att i högre utsträckning göra besök än det var möjligt under våren och sommaren.

LÄS MER: Lokala restriktioner mot corona förlängs till lucia i Västra Götaland