Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringens besked: Så ska Sverige öppna upp

På onsdag släpps i princip alla dagens coronarestriktioner. Alla deltagartak tas bort men för ovaccinerade gäller fortsatt rekommendationer att undvika bland annat trängsel och folksamlingar.
– Det är dags för svenska folket att få mötas igen på arenor, arbetsplatser och restauranger, säger Lena Hallengren.

Sedan tidigare är det planerat att flera restriktioner kommer hävas den 29:e september.

Bland annat så tas deltagartaket bort på offentliga och privata sammankomster och restauranger kommer inte behöva hålla sig till endast bordsservering med någon gräns på sällskapens storlek.

LÄS MER: Kulturministern Amanda Lind: Vaccinationsbevis kommer inte användas

Lena Hallengren inledde pressträffen med att tacka välfärdspersonalen för sitt arbete under pandemin och lovade samtidigt fler anställda till välfärden.

Hon framhävde Sveriges framsteg med vaccineringen och tackade folket för de uppoffringar de gjort under pandemin.

– Det är dags för svenska folket att få mötas igen på arenor, arbetsplatser och restauranger, säger Lena Hallengren.

Utesluter inte vaccinationsbevis

Covid-19 lagen och serveringslagen kommer gälla fram till slutet av januari 2022 för att snabbt kunna införa tillfälliga restriktioner om det skulle behövas. Krav på vaccinationsbevis kommer inte införas på större evenemang eller restauranger när restriktionerna tas bort nästa vecka.

– Men för regeringen är det viktigt att förslaget om vaccinationsbevisen finns kvar som en möjlighet om vi skulle hamna i ett sämre läge där restriktioner blir aktuella igen, säger Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Vill inte ha vita fläckar

Ovaccinerade bör undvika, nära kontakt med personer över 70 år och personer i riskgrupp samt undvika trängsel och större evenemang även när restriktionerna upphör, meddelar Lena Hallengren.

– Det behövs fler insatser för att göra vaccintäckningen ännu högre och mer jämlik. Vi vill inte ha några vita fläckar på vaccinationskartan i Sverige, säger hon.

Johan Carlsson höjer ett varningens finger om att pandemin inte är över.

– På grund av den ojämna vaccinationstäckningen kommer vi se utbrott i områden med lägre vaccinationsgrad och en del ovaccinerade kommer att bli allvarligt sjuka. Covid-19 kommer finnas hos oss länge så uppmaningen är: vänta inte utan gå och vaccinera dig.

Här är restriktionerna som försvinner 29 september

• Rådet att arbeta hemifrån tas bort.

• Deltagartaket för allmänna sammankomster tas bort.

• Deltagartaket för privata sammankomster tas bort.

• De restriktioner som finns kvar för serveringsställen tas bort (till exempel storlek på sällskap och avstånd mellan sällskap).

• Frågan om vaccinpass på större evenemang går ut på remiss.

LÄS MER: Rekommendationer efter utlandsresor förlängs